TRÁPÍ-LI VÁS PUPÍNKY, PORAĎTE SE S DERMATOLOGEM

Zanícené pupínky v obličeji, dekoltu nebo na zádech nemusí být jen projevem akné a rozhodně nejde vždy jen o problém kůže. Na vině může být nerovnováha mezi ženskými a mužskými hormony - mužské, androgeny, zvyšují produkci mazu, který ucpává póry a v němž se množí bakterie. Může jít také o nedostatek některých vitaminů nebo o oslabení funkce jater, ledvin či žlučníku.

Zdroj: Youtube

Vyzkoušejte:

Zajděte ke kožnímu lékaři. Kdyby nic jiného, potvrdí, zda se jedná skutečně o akné nebo o kožní problémy s podobnými projevy - například o růžovku, perorální dermatitidu, ekzém či seboroickou dermatitidu. Správná diagnóza je pro řešení pupínků absolutní základ. Jinak byste používali speciální kosmetiku úplně zbytečně.

JDE-LI SKUTEČNĚ O AKNÉ, NASAĎTE SPRÁVNOU KOSMETIKU

Podstatou akné je zvýšená produkce kožního mazu, který ucpává póry (viditelné jsou černé tečky, takzvané komedony). V nich se pak přemnoží bakterie, které máme na povrchu těla. První zásadou je nedotýkat se postižených míst právě proto, aby se zbytečně neinfikovala. Druhou zásadou je svěřit se do péče odborníků, nechat si pleť pravidelně čistit a zakázat si domácí mačkání, při kterém se jednak šíří bakterie a jednak často dojde i k narušení kůže. Tím se celý proces hojení komplikuje.

Vyzkoušejte:

Pořiďte si kosmetiku na aknózní pleť, neměla by však obsahovat alkohol. Nevhodné jsou i peelingy, jejichž pevné částečky mohou ulpívat v rozšířených pórech a zhoršovat zánět. Pomoci naopak může peeling chemický.

NESTAČÍ-LI KOSMETIKA, ZAMĚŘTE SE NA SVOU PSYCHIKU I JÍDELNÍČEK

Na všechny kožní problémy včetně akné se vyplatí dívat jako na problém celého člověka. Hnisavé vřídky výrazně ovlivňuje i stres a psychická nepohoda. Projevy akné se tím zhoršují. Vleklé kožní komplikace proto stojí za to řešit i s psychology. Čínská medicína vidí problém v nerovnováze vnitřních orgánů a terapeut předepisuje pacientovi směsi bylin přímo na míru jeho tělu, akupunkturu nebo třeba baňkování, aby rovnováhu znovu obnovil.

Vyzkoušejte:

Svou roli může hrát i stravování - názory na to, zda čokoláda nebo třeba alkohol způsobují akné, ale nejsou jednotné. Zmíněná čínská medicína doporučuje redukovat množství živočišných tuků, cukru, pečiva nebo mléčných produktů. Za nevhodná považuje kořeněná jídla, alkohol a průmyslově vyráběné potraviny.

POKUD SE AKNÉ NEZLEPŠÍ HNED, NEVZDÁVEJTE SE A DEJTE TOMU ČAS

Pro pacienty s akné je často velmi náročné přijmout, že ke změně dochází postupně a velmi pomalu v porovnání s jinými kožními problémy. Ať už si domů donesete bylinky, nebo antibiotika, vždy počítejte s tím, že první výsledky uvidíte po měsíci až dvou, kdy se stav zlepší zhruba o pětinu. Na výraznější změnu je potřeba počkat až půl roku při striktním dodržování všech pravidel péče o aknózní pleť.

Vyzkoušejte:

U akné je výhodné kombinovat všechny možnosti léčby. Povrchovou péči v podobě krémů, důkladného čištění a odborných kosmetických zákroků je vhodné doplnit i změnou životosprávy (upravit jídelníček, dostatečně spát, hlídat si pitný režim) a psychoterapií. Změny se opravdu dočkáte.

Zdroje: