Šikmé břišní svaly jsou důležitou součástí našeho těla a jejich posilování může pomoci minimalizovat rizika zdravotních problémů a zlepšit celkovou stabilitu a funkčnost těla. Pokud chcete posílit své šikmé břišní svaly, zkuste začlenit některé z výše uvedených cviků do svého tréninkového plánu a cvičte pravidelně.

Zdroj: Youtube

Proč jsou šikmé břišní svaly důležité pro člověka?

Tyto svaly mají několik funkcí. Pomáhají udržovat správný postoj těla, podporují páteř a pomáhají při pohybu. Také pomáhají při nádechu a výdechu a podílejí se na trávení potravy.

Když lidé neposilují své šikmé břišní svaly, mohou se vyskytnout zdravotní problémy. Například mohou mít bolesti v dolní části zad, zhoršenou stabilitu páteře a problémy s trávením. Nedostatečně posilované šikmé břišní svaly také mohou vést k většímu riziku poranění při sportovních aktivitách nebo běžných denních činnostech.

Jaké jsou nejlepší cviky na posílení šikmých břišních svalů?

Existuje mnoho cviků, které mohou pomoci posílit šikmé břišní svaly. Mezi nejlepší cviky patří například:

Russian twist - sedněte si na zem s nohama ohnutýma v kolenou. Zvedněte nohy a trup o něco nahoru od země a držte si ruce před hrudí. Pak se otáčejte z boku na bok a dotýkejte se rukama země na každé straně.

Plank s rotací - začněte v pozici prkna s rukama na zemi pod rameny a tělem ve vodorovné poloze. Pak se otočte na jednu stranu a zvedněte jednu ruku nahoru směrem k nebi. Vraťte se do výchozí polohy a opakujte na druhé straně.

Bicykle - lehněte si na záda s rukama za hlavou a nohama ohnutýma v kolenou. Pak se snažte dotknout levý loket pravým kolenem a pak pravý loket levým kolenem.

Lateral flexion - stůjte s nohama rozkročenýma, jednou rukou držte závaží a druhou rukou si opřete o bok. Pak se nakloňte do strany, kde držíte závaží.

Je důležité si uvědomit, že správná technika je klíčová pro účinnost cviků na šikmé břišní svaly a minimalizaci rizika zranění. Je také důležité cvičit pravidelně a kombinovat cviky na šikmé břišní svaly s dalšími cviky na posílení břišních svalů a celého těla. Pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo nejste si jisti, zda jsou tyto cviky pro vás vhodné, poraďte se s odborníkem, jako je fyzioterapeut nebo osobní trenér.

Zdroj: