Začít můžete v jakémkoli věku a vždy bude výsledek znát,“ říká certifikovaná lektorka face jógy Simona Rydlová. Původně novinářka a šéfredaktorka módního časopisu studovala u japonské učitelky Fumiko Takatsu a face jógu vyučuje od roku 2017. Obličejová jóga vychází ze stejných principů jako ta klasická. Na obličeji máme přes 50 svalů, a když je posílíme, zlepší se krevní oběh, tvorba kolagenu a elastinu a sval vyplní vrásku zevnitř. Face jóga také pomůže zbavit se napětí v obličeji, o kterém často ani nevíme. Když se ovšem svaly uvolní, rázem vypadáme a cítíme se líp.

Mimické svaly obličeje jsou mnohem citlivější na emoce než zbytek těla. Když jsme ve stresu, zatneme čelisti, žvýkací svaly, které jsou už tak přetížené, se ještě víc stáhnou, z toho zatuhne šíje, krk a vystrčí se brada. Nezřídka jsou výsledkem třeba i zatuhlinky kolem krku a v oblasti krční páteře. „S klienty začínám vždy narovnáním postoje, protože obličejová jóga nekončí u brady. Nejprve srovnáme hrudník a ramena, aby se hlava dostala do pozice, kdy odpočívá na páteři. Teprve pak začínáme pracovat s obličejem,“ vysvětluje Rydlová. Svaly se musí vždy nejprve uvolnit, aby se mohl vybudovat nový svalový návyk. „Když se svaly uvolní, pro lidi je to něco jako obličejový orgasmus, doslova se rozplynou v pocitu, který často zažijí poprvé,“ dodává lektorka.

Jako v posilovně

Svaly na obličeji jsou v mnoha směrech unikátní. „Zatímco velké svaly v těle, jako třeba stehenní, se upínají přes šlachu na kost, na obličeji nejsou žádné šlachy, svaly se upínají přímo na kůži. To znamená, že obličejové svaly ochabují rychleji než ty na těle, gravitace na ně působí mnohem intenzivněji,“ vysvětluje Rydlová. Má to ale i jednu výhodu. Se svaly na obličeji se dá mnohem snadněji a s menším úsilím pracovat. „Sval můžeme uchopit, třeba tak, že si sáhneme přímo do úst. Další výhodou je, že při jejich tréninku se mnohem méně nadřeme, než když se snažíme posílit třeba hýždě,“ říká Rydlová.

Zatímco některé svaly jsou přetížené, jiné jsou takzvaně ‚spící‘. Mezi nejčastěji přetěžované svaly patří ty na čele, protože máme hlavu plnou myšlenek, nebo žvýkací sval, který zatínáme, když jsme ve stresu. Spícím svalem jsou kruhové oční svaly, které přímo ovlivňují čelo. „Čím silnější budou kruhové oční svaly, tím méně napětí pustí do čela,“ vysvětluje lektorka. Další dva spící svaly najdeme na tvářích: zygomaticus minor a zygomaticus major. „Naučím-li se používat tato lanka při mluvení, úplně jinak to působí, a ještě si u toho zvedám tváře,“ líčí Rydlová.

Efekt face jógy je podobný jako u jakéhokoli jiného cvičení. Jakmile svaly zaktivujete, budou fungovat i v běžném životě. „Je to stejné, jako když se naučíte zapojovat hluboké břišní svaly, tak pokaždé když stojíte, sedíte, zvedáte břímě, tak už pracují automaticky,“ říká Rydlová, ke které dochází na lekce i herečky a herci, aby oživili mimiku svého obličeje pro své role.

Sebeláska v každém věku

Face jóga má ale i další přesah. Pomazlit si obličej, dotknout se ho, to jsou úkony, které obvykle v běžném dni neděláme. Stačí 10 minut vědomého dotyku a pozornosti ráno před zrcadlem každý den, aby časem vzniklo vřelejší pouto k tělu. „Spoustu žen mi dalo zpětnou vazbu, že s praxí face jógy získaly laskavější vztah ke svému tělu, zvedlo se jim sebevědomí. Časem si změny začal všímat i partner a proměnil se jejich vztah,“ podotýká lektorka.

Sebepéče a sebeláska je základem jakéhokoli vztahu – osobního i pracovního – a face jóga je nástroj, jak se cítit a vypadat lépe v každém věku. „Mým cílem je umožňovat ženám i můžům vzít zodpovědnost za svoji krásu do svých rukou, aniž bychom byli odkázáni na um plastických chirurgů. Máme totiž na výběr. A to je obrovsky posilující,“ uzavírá Rydlová.

Uvolnění bodů vzteku

V těchto akupresurních bodech na bradě se ukládá vztek. Dejte prsty do údolí brady a sjeďte silou do stran. Jakmile narazíte na bolavé místo, jste tam. Uvolněte, poté zatlačte. Nebojte se hodně zatlačit. Vydržte pár vteřin a uvolněte. Opakujte 2–3x.

Uvolnění žvýkacích svalů

Žvýkací svaly najdete tak, že zatnete zuby nebo žvýknete – nacházejí se tam, kde se tvář pohne. Pomocí dvou prstů masírujte celou délku žvýkacích svalů. Jděte za pocitem, místům, kde je sval ztuhlý, bolavý, cítíte pod kůží uzlíky, věnujte větší pozornost, abyste sval uvolnili. Nejprve zkuste masáž se zavřenými ústy. Poté ústa otevřete a masáž proveďte znovu. Když otevřete ústa dokořán, prodloužíte žvýkací sval a uvolníte ho lépe.

Velké O

Jde o komplexní cvik z face jógy, který zapojuje všechny svaly na obličeji i na krku. Nezoufejte, pokud vám hned napoprvé nepůjde. Cvik se skládá z několika úkonů, jejichž nácvik si můžete rozfázovat. Nejprve nechte dolní čelist volně klesnout k zemi. Pak přetáhněte horní ret přes zuby a dásně a ústa vytvarujte do tvaru vajíčka. Poté zapojte dva nejméně aktivní ‚spící‘ svaly na tvářích: zygomaticus minor a zygomaticus major, takzvaná ‚lanka‘. A nakonec vytáhněte krk vzhůru a pohled směrujte vzhůru. Vydržte 10 dechů.

Labutí krk

Levou ruku přiložte vedle klíční kosti na prsní sval. Pravou položte přes levou a silou zatáhněte šikmo dolů, abyste otevřeli hrudník a pracovali s prsním svalem. Z úst vytvořte přísavku, dolní čelist vyjede přirozeně dopředu. Zapojte nejenom ústa, ale všechny svaly na spodních tvářích. Hlavu otočte doleva (na opačnou stranu, než máte ruce) a zdvihněte bradu vzhůru, aby linka mezi ústy a rukama byla 45 stupňů a byla co nejdelší. Setrvejte pět dechů. Jde o aktivní pozici, kdy bradu celou dobu aktivně vytahujete po pomyslné lince šikmo vzhůru. Cílem je vyrýsovat krk, čelistní linie a spodní tváře.

Zdroj:

magazín Kondice