Návrat k přítomnosti

Nejúčinnější způsob, jak čelit stresu, je soustředit se na přítomný okamžik. Mnohdy se totiž obáváme toho, co přijde, nebo se trápíme kvůli minulosti. Praktikujte mindfulness nebo meditaci. Stačí i pár minut denně, abyste pocítili rozdíl. Zaměřte se na svůj dech, vnímání těla a okolí, a nechte starosti odeznít.

Fyzické vybití

Pohyb je přirozeným lékem na stres. Ať už jde o rychlou procházku, běh, jógu nebo třeba box, fyzická aktivita vám pomůže uvolnit napětí. Když se vaše tělo zapojí, mysl se odpojí od kolotoče myšlenek a znovu se načerpá energie.

Tvořivá terapie

Kreativní činnosti jako malování, psaní nebo vaření mohou fungovat jako meditace v akci. Věnujte se něčemu, co vás baví a co vám umožňuje zapomenout na okolní svět. Tvoření navíc posiluje sebevědomí a přináší pocit uspokojení.

Digitální detox

Vypněte na chvíli všechny obrazovky a odložte elektronické přístroje. Sociální média a neustálý příval zpráv mohou být stresující. Dopřejte si odpoledne bez technologií a zjistíte, jaké to je být offline.

Přírodní léčba

Strávit čas v přírodě má prokazatelně pozitivní účinky na naše psychické zdraví. Vydejte se do lesa, na louku nebo k vodě a nechte přírodu, aby vám pomohla zklidnit mysl.

Vyšší perspektiva

Pomoc může přijít i z nečekaných stran. Věnujte se seberozvoji nebo hledejte inspiraci v duchovních praxích. Četba knih s pozitivním poselstvím nebo rozhovory s lidmi, kterým důvěřujete, mohou přinést nový pohled na věc.

Dobrovolná pomoc

Zapojení se do dobrovolnické práce nebo poskytnutí pomoci někomu, kdo to potřebuje, vás může odvést od vašich vlastních problémů a dodat pocit smysluplnosti.

Zdroj:
https://journals.lww.com/acsm-healthfitness/fulltext/2020/11000/the_potential_health_benefits_of_meditation.9.aspx
https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/3-health-benefits-of-volunteering
https://www.webmd.com/balance/what-is-digital-detox