1. Protáhněte se

Prvním krokem ke zklidnění unavených svalů je protažení. Zaměřte se na oblasti, které jsou během cestování nejvíce zatěžovány, jako jsou záda, krk, ramena a nohy.

  • Krk a ramena: Pomalu otáčejte hlavou v kruhu, aby se uvolnila krční páteř a ramena.
  • Záda: Vyzkoušejte kočku a krávu pozice na čtyřech, které pomáhají uvolnit horní i dolní část zad.
  • Nohy a kyčle: Protáhněte hamstringy, kvadricepsy a bércové svaly. Důležité je také protažení kyčlí, které mohou být velmi ztuhlé po dlouhém sezení.

2. Hydratace

Dehydratace může způsobit nebo zhoršit pocit únavy a ztuhlosti. Po dlouhém cestování je důležité doplnit tekutiny. Pijte hodně vody a omezte konzumaci alkoholu a kofeinu, které mohou dehydrataci zhoršit.

3. Lehká aktivita

Pokud se cítíte unaveni, může se zdát, že odpočinek je nejlepší, ale mírná fyzická aktivita může pomoci rychleji se zotavit. Procházka nebo jemné cvičení může zlepšit krevní oběh a pomoci uvolnit napjaté svaly.

4. Teplé koupele

Teplá koupel nebo sprcha může uvolnit svaly a zklidnit mysl. Přidání Epsomských solí do koupele může dodatečně pomoci s uvolněním svalů a snížením bolesti.

5. Masáže

Pokud je to možné, dopřejte si masáž. Masáže mohou dramaticky pomoci v uvolnění ztuhlých svalů, zlepšení oběhu a snížení stresu, který může být spojen s cestováním.

6. Dostatek spánku

Spánek je zásadní pro regeneraci těla. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim a poskytněte tělu dostatek času na odpočinek a obnovu.

Zdroj:
https://worldtravelprotection.com/travel-insights/7-stretches-long-haul-flight/
https://www.wellandgood.com/stretches-after-travel/