HORNÍ ZKŘÍŽENÝ SYNDROM

Tento problém postihuje lidi, kteří celé dny sedí u počítače. „Pokud sedím u počítače s neaktivním držením těla, moje hlava se předsune za bradou dopředu, ramena půjdou nahoru a dopředu a záda se zakulatí,“ popisuje Zuzana Klingrová. To samé se děje, pokud trávíte dlouhé hodiny čtením, koukáním do mobilu či tabletu. Příčinou je však nejen nedostatek pohybu a špatné držení těla, ale i stres, deprese a úzkosti – kdy se v obranné reakci před vnějším světem instinktivně choulíme do klubíčka.

Krční páteř nese naši hlavu – která váží 4,5 kg. Když však předsunete bradu vpřed a zakulatíte záda, zátěž se zvyšuje. Při úhlu 60 stupňů, který odpovídá poloze, v níž se například koukáme do mobilu, to může být až 27 kg!

O CO JDE?

Jedná se o kombinace svalových dysbalancí v oblasti krční a hrudní páteře a lopatek, kdy jsou veškeré šíjové a hrudní svaly přetížené, zatímco ty mezilopatkové jsou oslabené. „Když se podíváte na člověka s těmito symptomy z boku, pak oslabené a zkrácené svaly tvoří písmeno X. Na jedné linii X leží proti sobě do kříže svaly s tendencí se oslabovat – mezilopatkové svaly, hrudní vzpřimovače, široký sval zádový, hluboké flexory krční páteře. Na druhé linii X leží do kříže svaly s tendencí se zkracovat – prsní svaly, šíjové vzpřimovače, horní fixátory lopatek,“ popisuje projevy horního zkříženého syndromu jógová lektorka Zuzana Klingrová.

Kromě zmíněných viditelných příznaků se může horní zkřížený syndrom projevit také nepravidelnou bolestí šíje, kdy může problém přetrvávat až do nepříjemných bolestí hlavy. Výjimkou nejsou ani bolesti v oblasti ramen, ztuhlost zadní strany krku, hrudníku a bolesti mezi lopatkami. Bolesti čelistí, zhoršená činnost štítné žlázy, brnění prstů na rukou, únava, omezená hybnost a bolesti žeber, omezená hybnost ramen.

MOŽNOSTI NÁPRAVY

První, co můžeme udělat, je upravit pracovní místo, kde trávíme nejvíce času, dle ergonomických zásad. Namístě je budovat aktivní držení těla, abychom hlavě zabránili následovat gravitaci a jít do předsunutí. K tomu nám pomůže praxe jógových ásan. „Volba správných jógových pozic pomáhá vrátit sílu svalům oslabeným a zároveň protahovat svaly zkrácené a tím zkřížený syndrom řešit,“ říká Klingrová.

ÁSANY, KTERÉ POMÁHAJÍ NA HORNÍ ZKŘÍŽENÝ SYNDROM: Začněte v pozici hory (tadásana), která nás učí správně zapojit svaly, jež drží vzpřímený stoj. Využijte přitom pomůcky – provaz a bloček.

Poté přejděte k praxi dalších pozic:

Dandásana – pozice hole Purvottanásana – pozice obráceného prkna Gómukhásana – pozice krávy Anuvittásana – pozice hory se záklonem Vírabhadrásana II – pozice bojovníka II Budžangásana – pozice kobry Salambásana – pozice kobylky Dhanurásana – pozice luku Uštrásana – pozice velblouda Úklony do stran v sukhásaně – ve zkříženém sedu Jemné úklony šíje – do strany a šikmo směrem ke klíčním kostem

Jemné protažení šíje ve variantách setu bandha šarvangásana – pozice polovičního mostu

Zdroj:

časopis Kondice