Vinu může mít i stres

Potíže se však mohou projevit i z jiných důvodů, třeba po psychické stránce náročná situace, která sama o sobě může způsobit zúžení cév. Důsledky jsou právě ochlazení končetin a nepříjemný pocit, protože krev nemůže dostatečně proudit až do konečků prstů. Prokrvení se zhoršuje také kvůli nízkému kalorickému příjmu, pokud například držíte dietu, snadněji se vás zmocní chlad.

Pokud špatné prokrvení nesouvisí se žádnou závažnější diagnózou, lze vyzkoušet několik jednoduchých tipů, jak se pocitu studených rukou a nohou zbavíte.

Pomůže kaštan i kotvičník

Vedle vhodného teplého, ale nepříliš těsného oblečení, může pomoci úprava stravy, zejména omezení konzumace tučného masa, uzenin, kávy, sladkých nápojů a alkoholu. Správné prokrvení končetin mohou podpořit i bylinné přípravky. „K nejvyužívanějším prostředkům patří tinktura z pelargonie, gotu koly a jmelí. Z gemmoterapeutik je nejlepší jinan, ale i jírovec maďal lidově kaštan, jeřáb oskeruše a kotvičník,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná

Prohřejte organismus pomocí cvičení

Lektorka Valentina Lebová si pro vás připravila speciální lekci zaměřenou na rozproudění krve, vody i lymfy v těle. Skvělé pro všechny zimomřivky a start každého chladného dne.

Zdroj:

  • magazín Kondice.cz
  • magazín Květy
  • www.nadeje.cz