Asány pro otevření hrudníku:

Jóga nabízí širokou škálu asán, které se zaměřují na otevírání hrudníku a rozšiřování hrudníku. Některé z těchto asán zahrnují Bhujangasana (hadí pozice), Ustrasana (pozice velblouda) nebo Dhanurasana (pozice luku). Tyto asány působí na svaly hrudníku, ramen a břicha, což pomáhá uvolnit napětí a otevřít hrudník.

Pranayama (kontrolované dýchání):

Pranayama je jóžská technika kontrolovaného dýchání, která může mít přímý vliv na otevření hrudníku a zlepšení dýchání. Některé techniky pranayamy, jako je Nadi Shodhana (alternativní dýchání) nebo Ujjayi Pranayama (vítězné dýchání), pomáhají zklidnit mysl, uvolnit napětí a zlepšit průtok vzduchu do plic.

Hluboké uvolnění a protažení:

Jóga také obsahuje prvky hlubokého uvolnění a protažení, které mohou přispět k otevření hrudníku. Například pozice Balasana (dětská pozice) a Bitilasana/Marjaryasana (pozice krávy/kočky) mohou uvolnit napětí v horní části zad a hrudníku, což umožňuje lepší dýchání.

Pravidelná praxe jógy s důrazem na otevírání hrudníku může přinést následující výhody:

  • Zvýšená kapacita plic: Otevření hrudníku umožňuje plícím expanzi a zvýšení kapacity plic, což vede k lepšímu přísunu kyslíku do těla.
  • Zlepšená postura: Pravidelná jóga může posílit svaly zad a břicha, což pomáhá udržovat správnou držbu těla a otevření hrudníku.
  • Snížené napětí a stres: Otevření hrudníku a zlepšené dýchání mohou působit relaxačně na nervový systém a snižovat úzkost a napětí.

Zdroje:

  • "The Key Muscles of Yoga" od Ray Long: Tato kniha poskytuje hluboký vhled do anatomie jógy a nabízí informace o svalových skupinácha jejich zapojení při otevírání hrudníku.
  • "Light on Yoga" od B.K.S. Iyengara: Tato klasická kniha od jednoho z nejuznávanějších jóga mistrů poskytuje podrobný popis asán a jejich přínosů pro tělo i mysl, včetně těch zaměřených na otevírání hrudníku.
  • Webová stránka Yoga Journal (www.yogajournal.com): Tato populární online platforma nabízí širokou škálu článků, videí a průvodců pro jógu. Obsahuje informace o asánách, pranayamě a technikách pro otevírání hrudníku.