Během stresu se do našeho těla uvolňuje hormon adrenalin, který mění poměr mezi naším sympatickým a parasympatickým nervovým systémem, které ovlivňují připravenost našich svalů na případný boj či útěk. Takto přetížené svaly mají tendenci se také stahovat, tím opět dochází k tomu, že se celé tělo svírá. Týká se to všech svalů těla, zejména těch, které jsou uloženy kolem páteře a na stres reagují nejvíce. Proto při stresu často cítíme bolest a nepříjemný pocit zejména v oblasti zad. Zároveň dochází k přetížení vnitřních orgánů, jako jsou játra a slezina, které vyvolávají negativní emoce, třeba zlost, naštvanost, hněv či agresi.

Otevřete hrudník a dýchejte tady a teď

Je potřeba otevřít hrudník. Tím, že hrudník otevřeme, uvolníme tenzi ramen i šíjové svaly a dostaví se pocit otevřenosti a svobody. Rovněž dechové techniky zklidňují organismus a harmonizují činnost mozku a srdce. Stačí vnímat přirozenost vlastního nádechu a výdechu. Vnímejte dech, je to váš guru, učí vnímat sebe sama v přítomném okamžiku. Dech nám pomáhá spojit se s našimi pocity v přítomném okamžiku.

Lekce vám pomůže zbavit se pocitů úzkosti a napětí. Pokud máte potíže se štítnou žlázou, určitě tento druh cvičení zařaďte do své jógové praxe. Při lekci je potřeba blok nebo meditační polštářek či složená deka. V sestavě jsou použity ásany, které právě uvolňují stres v celém těle. Při cvičení necháme odejít vše negativní z našeho fyzického i mentálního těla.

Zdroj: Zuzana Klingrová