Záklony protahují a otevírají celou přední polovinu těla. Otevírají rovněž třísla, ramena a hrudník, procházejí celým tělem od kostrče až po temeno hlavy. Je třeba je provádět plynule a právě s využitím celé délky páteře, tím jsou pro nás bezpečné a prospěšné. Učí nás vnímat naše pozitivní emoce, jako je pocit radosti, štěstí, otevřenosti a svobody. Dochází k intenzivnímu posílení zádových svalů a protažení svalů uložených i na zadní polovině těla. K pozitivnímu vlivu záklonů na tělo dochází pouze v případě, že jsou prováděny správně. Pokud cítíte bolest, vnímejte ji jako znamení obranného mechanismu. Buďte k sobě laskaví a opatrní.

Zaměřte se na důkladné protažení

Protažení těla zejména ráno tvoří základ pro příjemný den. Po spánku jsme zatuhlí. A podíváte-li se do přírody, všimnete si, že zvířata se po každém probuzení či po vstání z lehu či sedu přirozeně protahují. Dělejte to i vy. Každodenní protažení zvýší vaši pružnost a ohebnost. Bolesti v oblasti páteře často souvisí s nedostatečným protahováním se. Pokud se dobře protáhneme, připravíme tělo dostatečně i na záklony.

V lekci si nejdříve vysvětlíme, jak správně záklony provádět, a pak si odcvičíme krátkou sestavu, abychom si vyzkoušeli, zda jsme pochopili podstatu záklonů. Záklony nepraktikujte po operacích páteře nebo při akutních bolestech páteře v jakékoli její části – krční, hrudní, bederní, kost křížová či kostrč. Při těhotenství praktikujte velmi jemné zákony do 32. týdne a pak je úplně vynechte. Při akutních bolestech hlavy taktéž záklony vynechejte. Na tuto lekci budete potřebovat dva jógové bloky a provaz – nemusíte mít nutně jogínský, ale stačí mít pásek od županu, abyste správně prožili záklonové pozice. Nezapomeňte na krátké pauzy mezi záklony. Při praxi těžších záklonů je nutné protáhnout svaly, které procházejí třísly až na vnitřní stranu stehen. Vše je v lekci jednoduše vysvětleno. V závěru se uvolníme a zazpíváme si mantru ÓM.

Zdroj: Zuzana Klingrová