Než budete tuto pozici praktikovat, zařaďte pozdravy slunci, připravte tělo na praxi. Nezapomeňte na zápěstí. Začněte v pozici židle, utkatásany, zvedněte chodidla na špičky a pomalu přejděte do dřepu.

Zdroj: Youtube

S výdechem otočte trup doprava, položte dlaně na zem na šířku ramen. Levý loket položte pod pravé stehno a pravý z vnější strany trupu. Pozor, v této fázi se občas dopouštíme chyby a pokládáme pravý loket pod pravý kyčelní kloub. Není to správné. Proč? Jedná se o „falešnou“ verzi, která neumožňuje správné zapojení svalů, a může dojít k přetížení zápěstí.

Nyní se zaměřte na správné dýchání, které vám pomůže vstoupit hlouběji do rotace trupu. Nádech, bránice a dno pánevní klesají dolů, cítíte, že břicho se dostává blíže ke stehnu. Výdech, dno pánevní vtahujeme vzhůru, což pomáhá pohybu bránice zpět. Podbřišek vtahujeme jemně dovnitř, spodní žebra tlačíme k sobě a dolů. Proveďte třikrát nádech a výdech, poté, když vnímáte intenzivnější rotaci trupu, zkontrolujte znovu postavení paží a pomalu zvedněte pánev, vnímejte její posouvání doprava. Cílem je dostat břicho mezi dlaně. Posledním krokem je intenzivní přenos váhy na dlaně, protrakce ramen, které docílíte tím, že dlaně zatlačíte do podložky, oblast mezi lopatkami vzhůru, stejně jako třeba u pozice kočky. Nezapomínejte, prsty na rukou jsou od sebe a do země tlačíte klouby pod prsty, nikoliv konce dlaní. Vnímejte, že paže se mírně propínají. Zapojte vnitřní stranu stehen, paty přitáhněte k hýždím. Nezapomínejte se soustředit na správné dýchání a pohled směrem ke špičce nosu. Dršti je důležitou součástí praxe, pratjáháry.

Pomáhá nám otáčet pozornost do nitra, což je důležité nejen pro vnímání fyzického těla, zklidnění mysli, ale také pro koncentraci (dhárana), která je po pratjáháře v jógasútrách dalším stupněm. Pokud chcete přejít do těžší varianty této pozice, zkuste propnout dolní končetiny. Vnímejte zapojení svalů na stehnech a pocit, že špičkami chodidel se chcete dotknout stěny před sebou a stropu. Pokud s balančními pozicemi na rukou začínáte, tato pozice vám možná bude připadat obtížná, ale s praxí, trpělivostí, ruku v ruce s budováním síly a soustředěním se do této krásné ásany dostanete. Nenechte se odradit neúspěchy. Vždyť ty jsou v praxi jógy darem. Ukazují nám, kde jsou naše slabá místa, jaké máme naučené vzorce chování. Odhalují, na čem máme pracovat na podložce i mimo ni. Vytrvejte. Účinky vrány na straně jsou skutečně povznášející.

Zdroj:

lektorská praxe Zuzany Klingrové