Vlivem stresu se často zpomaluje a zkracuje náš dech. Jóga je na práci s dechem zaměřená, učí nás dech vnímat, tím jej prohlubovat a zvědomovat si jej. Dech nás totiž může vrátit zpět k sobě. Správné dýchání je prospěšné pro celkové fungování organismu, zlepšuje kvalitu zdraví, posiluje imunitu a tím zkvalitňuje také spánek.

Dýchejte s mantrou SÓ HAM

Pokud jsme často v kolotoči myšlenek, dech nás může zpomalit a zaměřit pozornost dovnitř. Mantry mohou účinek zklidnění znásobit, proto je dobré je používat. Só ham mantra je univerzální stejně jako mantra óm. Pokud bychom si tuto mantru chtěli přeložit, znamená: To jsem já nebo Já jsem to, čímž nás může spojit se svou základní podstatou.

Nasloucháte-li svému dechu, stává se vaším vnitřním průvodcem a pomáhá vám projít hlouběji do jednotlivých ásan i do vašeho nitra. Pouze vnímejte tok svého dechu a relaxujte. Zkuste některou z relaxačních pozic, například pozici mrtvoly, kdy se uvolňuje napětí a tenze svalů a vaše myšlenky pomalu plynou a tím v čase dochází ke klidnému a zdravému spánku.

Sestava pomáhá s léčbou nespavosti. Zklidnit proud myšlenek a emocí lze základními ásanami. Lekce je vhodná zejména při celkovém přetížení, pracovním vypětí, problémech se spánkem, které mohou být způsobené i vlivem cestování. Sestavu je vhodné cvičit i večer nebo v noci, když se probudíte a nedaří se vám dlouho usnout, protože nemá nabuzující účinky. Naopak navozuje celkové zklidnění mysli, harmonizuje jin a jang a také city, které mohou být v důsledku stresu v disharmonii.

Zdroj: zuzanaklingrova.cz