Lidská páteř se skládá z 33 až 34 obratlů, které jsou odděleny klouby a chrupavkou. Tyto klouby umožňují páteři pohybovat se v různých směrech a také ji chrání před zraněním. Když jsou tyto klouby příliš tuhé nebo nehybné, může to vést k omezení pohybu nebo dokonce k bolestem zad.

Zdroj: Youtube

Jóga je jednou z nejlepších forem cvičení pro zlepšení flexibility páteře. Jógové pozice a cviky mohou pomoci uvolnit svalové napětí, zlepšit držení těla a zvýšit pohyblivost páteře. Některé z nejlepších jógových pozic pro zlepšení flexibility páteře jsou například Změna strany (Twist), Had (Cobra), Kočka (Cat) a Kráva (Cow).

Příznaky problémů s flexibiliou páteře

  • Bolesti zad - jedním z nejčastějších příznaků neflexibilní páteře je bolest zad. Tato bolest může být způsobena přetížením svalů nebo kloubů v oblasti páteře.
  • Omezení pohybu - pokud páteř není dostatečně flexibilní, může to vést k omezení pohybu a snížení celkové pohyblivosti těla.
  • Špatné držení těla - neflexibilní páteř může také vést k špatnému držení těla a posturálním problémům.
  • Zhoršená funkce orgánů - páteř je spojena s mnoha orgány a dysfunkce páteře může mít negativní dopad na funkci těchto orgánů.

Jóga a páteř

Zlepšení flexibility páteře pomocí jógy může být velmi užitečné pro prevenci a léčbu těchto příznaků. Pravidelné cvičení jógy může pomoci uvolnit svalové napětí, zlepšit držení těla a zvýšit pohyblivost páteře. Pokud trpíte bolestmi zad nebo jinými příznaky neflexibilní páteře, je dobré konzultovat s odborníkem, zda jóga může být vhodnou formou terapie pro vás.

Zkrátka, flexibilita páteře je důležitá pro celkové zdraví a pohyblivost těla. Jóga může být účinným způsobem, jak zlepšit flexibility páteře a snížit riziko bolesti zad a dalších příznaků neflexibilní páteře. Pokud máte potíže s páteří, může být jóga dobrým způsobem, jak se o své zdraví postarat.

Zdroj:

  • https://healthywithyoga.com/4-great-reasons-to-maintain-a-flexible-spine/
  • https://williamcapicottomd.com/benefits-of-maintaining-a-flexible-spine/