Jóga je fyzická aktivita, kterou lze provozovat i v těhotenství, ale s určitými omezeními. Při józe se zaměřujeme na dech, uvolňování napětí a posilování svalů, což je pro těhotné ženy velmi důležité. Některé polohy mohou být pro těhotné ženy nebezpečné, proto je důležité cvičit podle pokynů zkušeného instruktora jógy pro těhotné ženy.

Proč cvičit jógu během těhotenství?

Jóga může pomoci těhotným ženám udržet zdravé tělo a mysl. Posiluje svaly, zlepšuje držení těla a pomáhá udržovat optimální váhu. Kromě toho může pravidelné cvičení jógy snížit riziko vzniku komplikací během těhotenství a porodu, jako jsou například vysoký krevní tlak, diabetická retinopatie nebo předčasný porod.

Jóga také pomáhá udržovat klid a mír v mysli těhotné ženy. Praktikování jógy může snížit hladinu stresových hormonů, jako je kortizol, a zvýšit hladinu hormonů štěstí, jako je serotonin. To může vést k lepšímu spánku, snížení úzkosti a deprese a zlepšení nálady.

Při cvičení jógy v těhotenství je důležité dodržovat několik zásad

  • Je třeba se vyhýbat polohám, které jsou pro těhotné ženy nebezpečné, jako jsou polohy na břiše nebo na zádech.
  • Nezatěžovat příliš svaly a páteř a vyhýbat se přehnanému protahování.
  • Vyvarovat se přílišných teplot a cvičit v dobře větraných prostorách.

Každá žena je jiná

Při cvičení jógy v těhotenství je rovněž důležité mít na paměti, že každá těhotná žena je jiná, a co funguje pro jednu, nemusí fungovat pro druhou. Proto je vhodné najít si instruktora jógy pro těhotné ženy, který má zkušenosti s cvičením během těhotenství a může poskytnout individuální poradenství.

Jóga je skvělým způsobem, jak udržet zdravé tělo a mysl během těhotenství. Pravidelné cvičení jógy může pomoci těhotným ženám zmírnit stres a úzkost, posílit svaly a připravit se na porod a mateřství. Při cvičení jógy v těhotenství je však důležité dodržovat zásady bezpečnosti a cvičit podle pokynů zkušeného instruktora jógy pro těhotné ženy. Pokud si tedy přejete cvičit jógu během těhotenství, nezapomeňte se poradit s lékařem a najít si kvalifikovaného instruktora, který vám pomůže najít vhodné cvičební postupy a polohy pro vaše tělo a zdraví.

Zdroj: