Svaly hlubokého stabilizačního systému jsou pod svalstvem povrchovým a řadíme k nim pánevní dno, bránici, svaly podél páteře a příčný břišní sval. Posílení středu těla zlepšuje správné držení těla, zmírňuje bolesti v zádech, zejména v oblasti beder a krční páteře, pomáhá také s kyčlemi, koleny a rameny.

Zvyšte svou fyzickou sílu

Zároveň zvyšuje celkovou fyzickou sílu, výkon a dokáže předcházet zranění. Pokud provádíme cviky na střed těla, zapojujeme i spousty dalších svalů a tím je tvarujeme, zejména se jedná o břišní svaly. Pro ženy je důležité mít pevný střed, jelikož souvisí především s posílením pánevního dna, které usnadňuje porod a zabraňuje inkontinenci.

Lekce je zaměřená na centrum našeho těla a je rozdělená na dvě části. V první se naučíme průpravné cviky, kde zapojíme svaly na stehnech, svaly dna pánevního, hýžďové svaly, břišní svaly, společně se svaly okolo ramenních kloubů, prsní svaly, svaly mezi lopatkami. Ve druhé části se budeme věnovat ásanám, ve kterých střed těla spolupracuje s horní a dolní částí trupu. V závěru protáhneme a uvolníme svaly, které jsme při lekci zapojovali.

Zdroj: Zuzana Klingrová