Posilování svalů břicha:

Jóga zahrnuje mnoho asán, které posilují svaly břicha. Například pozice Navasana (loďka), Bhujangasana (hadí pozice) a Paripurna Navasana (plná loďka) posilují svaly břicha, což může podpořit lepší trávení a pohyb potravy trávicím traktem.

Zlepšení trávicího systému:

Některé jóžské pózy a cvičení, jako je Pavanamuktasana (větrná póza), Vajrasana (pozice blesku) a Ardha Matsyendrasana (poloha ryby), mohou pomoci stimulovat trávicí orgány, zlepšit peristaltiku (stahy střev) a podporovat zdravou trávicí funkci.

Snížení stresu a napětí:

Chronický stres a napětí mohou negativně ovlivňovat trávicí systém. Jóga nabízí techniky relaxace, meditace a hlubokého dýchání, které mohou snižovat stresovou odpověď těla a uvolňovat napětí. Tím se zlepšuje celková trávicí funkce.

Podpora detoxikace jater:

Jóga může pomoci podporovat zdraví jater tím, že stimuluje cirkulaci krve a lymfy v těle. Asány, jako je Ustrasana (pozice velblouda), Matsyasana (pozice ryby) a Dhanurasana (pozice luku), mohou pomoci posílit a vyčistit játra a přispívat k jejich správné funkci.

Studie a zdroje:

  • "Effects of Yoga on Gastrointestinal System: A Comprehensive Review" - Studie publikovaná v časopise International Journal of Yoga, která zkoumá vliv jógy na trávicí systém a poskytuje přehled různých aspektů a výhod jógy pro trávicí zdraví.
  • "Yoga for Digestive Disorders: A Systematic Review" - Metaanalýza publikovaná v časopise Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, která hodnotí účinnost jógy při zvládání různých trávicích poruch a onemocnění.
  • "The Yoga Bible" od Christina Brown: Tato kniha poskytuje podrobný průvodce jóžskými asánami a technikami, které mohou být prospěšné pro trávicí systém.
  • Webová stránka Yoga International (www.yogainternational.com): Tato online platforma nabízí rozsáhlou sbírku článků, kurzů a videí o józe, včetně těch, které se zaměřují na zdraví trávicího systému.