Co způsobuje bolest krční páteře

Bolest krční páteře může být způsobena mnoha faktory. Jedním z nejčastějších faktorů je napětí svalů krku a ramen. To může být způsobeno špatným držením těla, kdy se hlava a ramena příliš vysoko drží nebo jsou příliš nakloněny. Druhým častým faktorem je osteoartróza krční páteře, což je degenerativní onemocnění kloubů, které může vést k bolesti a ztuhlosti. Další příčinou může být traumatické poranění krční páteře, například při nehodě nebo pádu. Nakonec mohou být některé činnosti, jako je dlouhodobé sedění u počítače, čtení v posteli nebo spánek na nesprávné matraci, také příčinou bolesti krční páteře.

Jak řešit bolest krční páteře

Existuje několik způsobů, jak řešit bolest krční páteře. Prvním krokem je identifikovat příčinu bolesti. Pokud je příčinou napětí svalů, může být užitečné provádět cvičení proti bolesti krční páteře, aby se svaly uvolnily. Pokud je příčinou osteoartróza, může lékař předepsat léky proti bolesti nebo fyzioterapii. Pokud je příčinou traumatické poranění, může být nutné provést vyšetření a léčbu u lékaře.

Jak pomáhá jóga od bolesti krční páteře

Posilování svalů krku a zad: Jóga cviky, jako jsou Bhujangasana (kobraská pozice) a Natarajasana (pozice tanečníka), mohou posílit svaly krku a zad, což může pomoci zmírnit napětí v krční páteři.

Protahování krku a ramen: Jóga cviky, jako je Paschimottanasana (sezení s nataženýma nohama) a Gomukhasana (pozice krávy s hlavou), mohou pomoci protáhnout krk a ramena a uvolnit napětí v krční páteři.

Zlepšení držení těla: Jóga může pomoci zlepšit držení těla a udržet správnou polohu krku a zad. Cviky, jako je Tadasana (horská pozice) a Vrikshasana (pozice stromu), mohou pomoci posílit svaly břicha a zad a udržovat správnou pozici těla.

Uklidnění mysli a snížení stresu: Stres a napětí mohou způsobit bolest krční páteře. Jóga cviky a meditace mohou pomoci uklidnit mysl a snížit stres, což může vést k uvolnění napětí v krční páteři.

Zlepšení průtoku krve: Některé jóga cviky, jako je Surya Namaskar (sluneční pozdrav), mohou pomoci zlepšit průtok krve a kyslíku do krční páteře a udržet ji zdravou.

Druhy cvičení, které bolest krční páteře pomáhají odbourat

Existuje několik druhů cvičení, které mohou pomoci odstranit bolest krční páteře. Následující jsou některé z nejúčinnějších cvičení proti bolesti krční páteře:

Protahování krční páteře: Sedněte si na židli s rovnou páteří a rukama položenýma na klín. Pomalu nakloňte hlavu dozadu a držte tuto polohu po dobu 10 sekund. Poté se vraťte do výchozí polohy a nakloňte hlavu dopředu, dokud se brada nedotkne hrudníku. Držte tuto polohu po dobu 10 sekund a poté se vraťte do výchozí polohy. Toto cvičení můžete opakovat několikrát.

Rotace hlavy: Sedněte si na židli s rovnou páteří a rukama položenýma na klín. Pomalu se otočte hlavou doprava a držte tuto polohu po dobu 5 sekund. Poté seotočte hlavou doleva a držte tuto polohu po dobu 5 sekund. Toto cvičení můžete opakovat několikrát.

Cvičení s míčem: Lehněte si na záda s míčem pod krkem. Pomalu se posuňte dopředu a zpět, abyste míčem masírovali krční páteř. Toto cvičení pomáhá uvolnit svaly krku a lépe prokrvit oblast.

Plank: Plank je cvik, který posiluje celé tělo, včetně svalů krku. Lehněte si na břicho s lokty pod rameny a prsty nohou na zemi. Zvedněte tělo do pozice prkna a držte tuto polohu po dobu 30 sekund až 1 minuty.

Svalová relaxace: Ulehněte si na záda a uvolněte celé tělo. Poté se soustřeďte na uvolnění svalů krku a ramen. Držte tuto polohu po dobu 5-10 minut.

Jak bolesti krční páteře předejít?

Prevence bolesti krční páteře je důležitá pro udržení zdraví krční páteře a prevenci bolesti. Následující jsou některé z nejlepších způsobů, jak prevenci bolesti krční páteře:

Správné držení těla: Správné držení těla může pomoci zabránit bolesti krční páteře. Ujistěte se, že držíte hlavu a ramena v rovné linii s páteří a udržujte si rovnou záda.

Pravidelná cvičení: Pravidelná cvičení, jako jsou cviky na posílení svalů krku a ramen, mohou pomoci udržet krční páteř v dobré kondici a prevenci bolesti.

Správná poloha při spánku: Správná poloha při spánku je důležitá pro prevenci bolesti krční páteře. Ujistěte se, že máte vhodnou matraci a polštář, které podporují správnou polohu krku.

Pauzy při práci na počítači: Pokud trávíte mnoho času před počítačem, je důležité dělat pravidelné přestávky a protahovat svaly krku a ramen.

Omezení závislosti na mobilních zařízeních: Přílišné používání mobilních zařízení může vést ke špatnému držení těla a k bolesti krční páteře. Omezte svůj čas strávený s mobilními zařízeními a věnujte se aktivitám, které podporují zdravé držení těla.

Správná ergonomie: Správná ergonomie při práci nebo při sedění je důležitá pro prevenci bolesti krční páteře. Ujistěte se, že váš pracovní stůl, židle a monitor jsou v optimální výšce a umístění pro vaše tělo.

Omezení stresu: Stres může vést k napětí svalů a bolesti krční páteře. Omezte stresové situace v životě a vyhledávejte způsoby, jak snížit stres, jako jsou meditace nebo jóga.

Bolest krční páteře může být velmi obtěžující a omezující. Je důležité identifikovat příčinu bolesti a přijmout opatření k jejímu řešení. Cvičení proti bolesti krční páteře mohou být účinným způsobem, jak zmírnit bolest a zlepšit pohyblivost krku. Pokud však trpíte silnou bolestí krční páteře, měli byste vyhledat lékařskou pomoc, aby byla vyloučena vážnější onemocnění.

Zdroj: