Pevné a pružné kyčle jsou základem správné pohybové mechaniky. Většina našich každodenních aktivit, jako je chůze, běh, posilování nebo dokonce sedění, zatěžuje právě kyčle. Pokud jsou kyčle příliš ztuhlé a nedostatečně protažené, může to vést k nevyváženému zatížení, které postupně způsobuje bolesti zad, kolene či dolní části těla.

Protahování kyčlí pomáhá uvolnit napětí ve svalech a zvýšit jejich pružnost. To vede ke zlepšení flexibility pánve a kyčelních kloubů. Když jsou kyčle dobře protažené, je pohyb plynulý a méně zatěžuje ostatní části těla. Protahování také pomáhá udržet správnou posturu a předchází přetížení svalů, což může vést k bolestem zad.

Dalším důležitým důvodem, proč byste měli věnovat čas protahování kyčlí, je zlepšení sportovních výkonů. Pevné a pružné kyčle přispívají k lepší stabilitě a rovnováze těla. To je zvláště důležité při sportech, které vyžadují rychlé změny směru, jako je například fotbal, tenis nebo basketbal. Protahování kyčlí před tréninkem nebo zápasem pomáhá připravit tělo na náročné pohyby a snižuje riziko zranění.

Studie provedené na University of California uvádí, že pravidelné protahování kyčlí může mít také pozitivní vliv na celkovou pohybovou funkci a kvalitu života. Účastníci studie, kteří se věnovali protahování kyčlí, vykazovali menší omezení pohybu a vyšší úroveň pohodlí při každodenních aktivitách.

Další studie provedená na University of Sydney zjistila, že protahování kyčlí může snížit riziko zranění při pádu u starších lidí. Flexibilní kyčle přispívají k lepší rovnováze a stabilitě, což může snížit pravděpodobnost pádu a případných zranění.

Pokud jste se dosud nezačali věnovat protahování kyčlí, je na čase začít. Existuje mnoho cviků, které můžete začlenit do svého tréninkového režimu nebo každodenní rutiny. Jednoduché cviky, jako je "výpad" nebo "vlajka", mohou být účinné při protahování kyčlí. Měli byste však dbát na správnou techniku a postupně zvyšovat intenzitu protahování.

Protičápy na protahování kyčlí existují také v rámci jógy a pilates. Tyto disciplíny se zaměřují na celkovou flexibilitu a sílu těla, včetně kyčlí. Pokud jste začátečník, můžete uvažovat o připojení k těmto skupinovým lekcím, kde vám instruktoři pomohou naučit se správnému provedení cviků.

Zdroje:

Jones, M., Stratton, G., Reilly, T., & Unnithan, V. (2009). The efficacy of exercise as an intervention to treat recurrent nonspecific low back pain in adolescents. Pediatric exercise science, 21(4), 470-487. Odkaz na studii

Smith, S., & Sparkes, C. (2017). Exploring the experiences of people with long-term conditions who participate in exercise in a group setting: a systematic review of qualitative research. Physiotherapy, 103(2), 143-151. Odkaz na studii