PROTÁHNĚTE SE JEŠTĚ V POSTELI

Kdybyste měli zařadit jen jeden nový ranní rituál, ať je to tento. Bude se vám totiž díky němu vstávat mnohem snáze a také se to časem projeví i na vaší pružnosti. Opravdu stačí pár minut bezprostředně po probuzení. Protáhnout se je snadné a nezabere vám to více jak pět minut. Tělo tím příjemně nastartujete a připravíte na náročný den. A trénovat při tom můžete i mindfulness – vnímejte, jak jsou na tom jednotlivé části vašeho těla, kde je napjaté, kde uvolněné a co potřebuje právě teď.

TEPLÝ ZÁKLAD DO ŽALUDKU

V chladnější části roku se po ránu určitě napijte něčeho teplého – ideální je zlaté ájurvédské mléko nebo bylinkový čaj. Zlaté mléko je tradiční ájurvédský nápoj, který má blahodárné účinky pro organismus. Připravuje se buď z čerstvého kurkumového kořene, nebo mleté kurkumy, která se vmíchává do teplého kravského či rostlinného mléka. Nakonec přidáte špetku černého pepře a trochu tuku – kapku rostlinného oleje nebo přepuštěné máslo ghí. Chuť se dá ještě umocnit skořicí, kardamomem nebo zázvorem. Rostlinná mléka bývají přirozeně nasládlá, kravské můžete doladit javorovým, rýžovým nebo datlovým sirupem. Pokud už v nápoji máte koření a tuk, dál ho nevařte, abyste neztratili pozitivní účinky kurkumy. Máte-li radši bylinky, dejte si po ránu šípkový čaj, který je nabitý vitaminem C a má příjemně nakyslou chuť.

PODÍVEJTE SE NA VÝCHOD SLUNCE

Ať už jste na cestě do práce, nebo pracujete z domova, zkuste se alespoň na chvilku podívat, jak slunce stoupá nad obzor. Je to maličkost, ale pozitivně vás naladí na celý den. Tím spíš v chladnější části roku, kdy trpíme nedostatkem světla. Navíc teď kvůli východu slunce nemusíte vstávat kdovíjak brzo. Stačí v pravý čas zvednout oči k východu.

PRAKTIKUJTE JÓGU

I kdyby to mělo být jen na pár minut, zkuste to. Ranní jóga má energizující účinky a nabije vás dobrou náladou. Jen to chce najít si pár minut klidu – třeba před tím, než se vzbudí zbytek rodiny. Cvičte pomalu, vědomě a ásany si užívejte. Praxi si můžete zpestřit aromaterapií – zapalte aroma lampu nebo kápněte pár kapek esenciálního oleje do aroma difuzéru. Zkusit můžete i příjemnou klidnou hudbu. To vše pomůže vašemu tělu i mysli naladit se na nový den.

Když je času na cvičení méně, stačí si zacvičit alespoň několik pozdravů slunci, které jsou právě v chladnějším období roku vhodné. Je skutečně na vás, jakou sestavu si zvolíte (spoustu inspirace najdete na videoportálu Kondice.cz). Důležité je, abyste cvičili s láskou a s radostí.

NEZAPOMEŇTE NA SNÍDANI

V podzimním a zimním období vám udělá dobře teplá snídaně. Dejte si obilnou kaši nebo rychlou zeleninovou polévku, kterou můžete dát vařit, zatímco se budete věnovat ranní jógové sestavě. Pokud skutečně v týdnu na přípravu teplých snídaní nemáte čas, zkuste to alespoň o víkendu. Tělu to udělá dobře – dodáte mu tak hodně minerálů a vitaminů, na které jsou kaše a polévky bohaté. Teplá snídaně vás zároveň příjemně prohřeje.

RANNÍ SPRCHA

Máloco po ránu rozproudí krev tak dobře jako studená sprcha. Otužování navíc svědčí i krevnímu oběhu a imunitě a v chladnější části roku je ten správný čas s ním začít. Že si na studenou vodu netroufáte? Klidně začněte vlažnou a velmi pozvolna den po dni přitvrzujte. Stejně tak postupně prodlužujte čas strávený ve sprše. Obvykle se doporučuje začít od nohou, pak přidat horní končetiny a teprve, až si na chladnou vodu trochu zvyknete, sprchovat trup a případně i hlavu. Tělo vám samo ukáže správné tempo otužování. Hlavně na sebe netlačte a buďte k sobě laskaví. Dopřejte si tak pomalé tempo otužování, jak jen bude potřeba.

PROCHÁZKA PŘÍRODOU

Ve všední den na ni nejspíš čas nebude, ale o víkendu to s ní rozhodně zkuste. Tím spíš, jste-li zrovna někde mimo civilizaci. Spojení s přírodou nás přirozeně zklidňuje a učí nás být tady a teď. Soustřeďte se na svůj dech a vnímejte okolí všemi smysly. Procházka může být skvělým tréninkem všímavosti, nebo dokonce meditací v pohybu. Navíc vám rozproudí krev a zlepší náladu.

UDĚLEJTE SI CHVILKU JEN PRO SEBE

Že vám žádný z rituálů, které jsme zmínili, tak úplně nevyhovuje? Najděte si svůj vlastní! Ať už je to šálek kávy, nebo třeba objetí blízké osoby, vždy je potřeba se alespoň na chvíli zastavit a uvědomit si, že je vám v danou chvíli fajn. Pokud je vám v něčem dobře, po ránu si to rozhodně dopřejte. Uvidíte sami, že když zařadíte do každého začátku všedního dne příjemný rituál, bude celý den laděný jinak, než když jen ráno rychle vyběhnete do rutinních povinností.

Zdroj:

magazín Kondice