Lektorka jógy Zuzka Klingrová vám poodhalí, co se v těle při meditaci děje, a shrne hlavní důvody, proč je dobré meditovat. Poté vás naučí jednoduchou meditaci vsedě.

Tip: Trénujte chvilky nicnedělání

Nedělat nic, dopřát si každý den alespoň chvilku zastavení a uvolnění, je zdravé. Může to být 10 minut, 20 minut, hodina, kdy vypneme z módu „bojuj nebo uteč“ a naše nervová soustava se zklidní. Čím déle to dokážeme, tím lépe pro nás. Umět se nudit je základem všech kreativních činností a také fontána zdraví. Zkuste si každý den takovou chvilku jen se sebou naordinovat – může to být chvilka v parku na lavičce, doma, když jste zrovna sami bez dětí a partnera. Zklidníte dech a jen sedíte a otáčíte pozornost od vnějšího světa zpátky k sobě.

Čím víc takových chvilek zastavení dokážete do každého dne zařadit, tím lépe pro vaši nervovou soustavu a tvůrčí kapacity. Zpočátku to nemusí být příjemné a vaše mysl bude vymýšlet nekonečné důvody, proč není možné se zastavit ani na chvíli. Mysl zklidníte několika vědomými výdechy a nádechy, můžete zkusit meditaci. Časem pak dokážete tyto chvilky návratu k sobě prodlužovat, bude vám v nich fajn, až si život bez nich už nebudete umět představit.

Autorkou tipu je Veronika Veselá.

Předchozí díl výzvy Následující díl výzvy