Co jsou záklonové Pozice?

Záklonové pozice v józe jsou asány, které vyžadují, aby se tělo ohýbalo dozadu. Tyto pozice mohou být jednoduché nebo složité, v závislosti na úrovni praxe jednotlivce. Záklonové pozice jsou známé pro své schopnosti otevřít hrudník a posílit zadní část těla.

Přínosy záklonových Pozic

Záklonové pozice mají mnoho přínosů, mezi které patří:

  • Posílení páteře: Záklonové pozice jsou skvělé pro posílení a prodloužení páteře. Pomáhají také zlepšit pružnost páteře a mohou přispět k prevenci problémů s páteří.
  • Otevření hrudníku: Tyto pozice pomáhají otevřít hrudník, což může zlepšit dýchání a cirkulaci.
  • Stimulace srdce: Záklonové pozice mohou také stimulovat srdce a zlepšit krevní oběh.
  • Zlepšení energie a nálady: Tyto pozice mohou pomoci zlepšit energii a náladu tím, že zvyšují průtok krve a kyslíku do mozku.

Některé záklonové Pozice

Zde jsou některé záklonové pozice, které můžete zkusit:

Bhujangasana (Kobra): Tato pozice je skvělá pro otevření hrudníku a posílení páteře. Lehněte si na břicho, položte dlaně na podlahu vedle ramen a pomalu zvedněte horní část těla.

Ustrasana (Velbloud): Tato pozice je trochu náročnější, ale skvěle posiluje páteř a otevírá hrudník. Klekněte si na kolena, ohněte se dozadu a snažte se dotknout rukama pat.

Dhanurasana (Luk): Tato pozice je skvělá pro posílení zad a otevření hrudníku. Lehněte si na břicho, ohněte kolena, chyťte si za kotníky a zvedněte horní část těla a stehna z podlahy.

Záklonové pozice v józe jsou skvělým způsobem, jak posílit tělo, zlepšit pružnost a zvýšit energii. Je však důležité přistupovat k nim s opatrností a respektovat limity svého těla. Pokud jste začátečník, může být užitečné začít s jednoduššími pozicemi a postupně přidávat náročnější, jak se vaše praxe a pružnost zlepšují.

Zdroj: