V PŘÍTOMNÉM OKAMŽIKU

Jogíni na podložkách pravidelně trénují bytí v módu tady a teď. Spojují se s dechem, vnímají své tělo a vypínají tak stresovou reakci. Proto se obvykle těší silnější imunitě, lepšímu zdraví a bdělejší mysli. Naopak, když zapneme stresovou reakci a nemůžeme ji vypnout, jsme na nejlepší cestě k nějakému selhání v těle. Když neustále mobilizujeme veškerou energii pro nějakou nouzovou situaci, pro vnitřní prostředí těla jí pak zbývá velmi málo. Našemu imunitnímu systému chybí energie pro růst a obnovu.

NÁSLEDUJTE NÁŠ PLÁN

Na následujících stranách vám nabízíme cvičení, recepty a tipy pro klidnou mysl a silnou imunitu. Ať už si z nich vyberete cokoli, pozorujte, co to s vámi dělá, zda to skutečně vede k relaxaci a zmírnění napětí nebo vás to naopak ještě více stresuje. Každý jsme jiný a ne všechna doporučení musí být vhodná právě pro vás. Plán by vás rozhodně neměl ještě víc stresovat výčitkami, že něco z něj nejste schopni dodržovat. Pamatujte, že cílem je uvolnění a doplnění sil.

PŘÍZNAKY ZVÝŠENÉ HLADINY KORTIZOLU

  • špatný spánek (neschopnost usnout, buzení se)
  • nefunkční krátkodobá paměť
  • časté zapomínání
  • nabírání váhy, zejména v oblasti pasu
  • častá nachlazení (nízká obranyschopnost organismu)
  • pálení žáhy
  • průjmy nebo zácpy vracející se bolesti hlavy a zad
  • stálá chuť na něco sladkého
  • nepravidelná menstruace
  • napětí a nervozita
  • chronická únava a apatie

KDYKOLI SE OCITNETE VE STRESU, OBRAŤTE SE KE SVÉMU DECHU. DOKÁŽE NEJEN ZKLIDNIT PŘETÍŽENOU MYSL, ALE TAKÉ SEJMOUT NAPĚTÍ Z TĚLA. NAVÍC JE I VAŠÍ KOTVOU V PŘÍTOMNÉM OKAMŽIKU.

Pravidelné domácí lekce jsou tím, co vám pomůže najít cestu k sobě. Až příště rozložíte podložku, nejdřív se nadechněte, podržte nádech, ještě maličko se nadechněte a vydechněte pusou. Pak se zeptejte sami sebe: Jak se dnes cítím ve svém těle? Na co mám chuť? Co moje tělo potřebuje?

Už tato jednoduchá dechová technika z vás odejme část stresu. Dechové techniky (pránajáma) by měly být součástí vaší jógové praxe. V józe jde o nejdůležitější nástroj, který ovlivňuje nervovou soustavu okysličení organismu. K tomu nás dech učí vnímat přítomný okamžik.

JAK STRES OVLIVŇUJE NÁŠ DECH?

Často slýcháme věty: ‚To mi vyrazilo dech.‘ ‚Strachy jsem ani nedýchal.‘ ‚To snad nerozdýchám.‘ Pokud přijde silná stresová reakce, dech je mělký, nepravidelný, zrychlený, nebo dokonce nedýcháte. Stres ovlivňuje náš dech a funguje to i naopak: Dechem jsme schopni regulovat míru stresu. Dech je okamžitou úlevou od akutního stresu a zároveň základní podmínkou života. Proto je klíčem i k harmonizaci následků stresu v našem těle.

Dnes si pusťte video na kondice.cz: 3. Jak se doma nezbláznit, kde vám Zuzana Klingrová představí dechové techniky pro harmonizaci emocí a zklidnění mysli.

NAUČTE SE VYPÍNAT STRES

Cesta k uvolnění a zklidnění celého nervového systému vede skrze dech. Proto do své domácí praxe zkuste začlenit jednu z následujících dechových technik. Naučí vás jít do nitra a naslouchat sami sobě.

BRÁNIČNÍ DECH

Bránice je hlavní dechový sval, který pomáhá naplňovat a vyprazdňovat naše plíce. S nádechem se dostává dolů a masíruje vnitřní orgány, s výdechem tlačí na plíce a tím vytlačuje vydechovaný vzduch. Správný brániční dech pomůže odstranit z těla napětí, nervozitu a únavu, působí pozitivně proti stresu, staženému žaludku či vadnému držení těla. Lehněte si na podložku na záda, ruce si položte na břicho, abyste cítili nádech a výdech, nohy si můžete pokrčit, abyste ulevili bedrům. Proveďte 15–20 nádechů a výdechů.

UDŽDŽAJÍ DECH

Dech, který se používá v praxi jógových pozic, uvolňuje vnitřní napětí a svalovou tenzi a stimuluje metabolismus. Navíc jemně rozvibrovává 5. čakru komunikace. Díky této technice se učíme naslouchat lidem okolo nás i sami sobě. Návod, jak praktikovat udždžají dech, najdete na kondice.cz – viz doporučené video na tento den.

STŘÍDAVÝ DECH – NÁDÍ ŠÓDHANA

Dechová technika, kdy střídavě zacpáváte pravou a levou nosní dírku, velmi intenzivně harmonizuje sympatický a parasympatický nervový systém. Návod na její provedení najdete na kondice.cz ve videu s názvem 6. Jak se doma nezbláznit.

PRODÝCHEJTE SE S APOLENOU TŮMOVOU

V dnešní lekci se spolu s lektorkou jógy Apolenou Tůmovou podíváme na čtvrtý jógový stupeň, Pránájámu. Kromě několika základních ásan se budeme věnovat elementu prostoru, jak v těle, tak mysli, které jsou spojené s dechovými technikami.

Zdroj:

Kondice.cz