Jin jóga se vyznačuje tichostí a klidem. V tomto videu vám lektorka Veronika Carmanová ukáže, jak zklidnit tělo před spaním. Cvičení vám pomůže si opravdu odpočinout od každodenních starostí.

Tip: 6 kroků pro dobrý spánek:

1. ULEHEJTE PRAVIDELNĚ VE STEJNÝ ČAS

Nastavte si na telefonu budík, který vás upozorní, že už je čas začít se chystat do postele. Tahle strategie je výhodná zvláště pro lidi typu váta, kteří se večer snadno zapovídají s druhými nebo jimž myšlenky lehko ulítnou nějakým obvykle intelektuálně stimulujícím směrem.

2. SPĚTE VE TMĚ

Svítí-li vám do místnosti pouliční osvětlení, kupte si zatemňovací závěsy.

3. POZOR NA MODRÉ SVĚTLO

Alespoň hodinu před spaním žádný počítač, televize, tablet ani telefon.

4. DO LOŽNICE ELEKTRONIKA NEPATŘÍ

V ložnici se spí, na televizi koukejte v obýváku a na spaní se přesuňte do ložnice. Pokud to nejde, alespoň na spaní vytáhněte TV a wifi ze zásuvky. Vypněte i mobilní telefon.

5. ZBAVTE SE RUŠIČŮ

Nemůžete spát, protože partner chrápe nebo k vám chodí děti či se vyhýbáte psovi? Pokuste se i toto eliminovat, např. alespoň jednou týdně spěte sami v jiné místnosti, kupte si špunty do uší, psa i děti naučte na vlastní pelíšek nebo jim přidejte další matraci. Anebo dětem povolte chodit k vám do postele pouze o víkendu.

6. NAUČTE SE ZKLIDNIT

V posteli už žádný telefon či tablet. Raději si přečtěte knihu, poslechněte si tichou uklidňující hudbu, vhodné jsou i nahrávky zurčení potoka či mořských vln, zařaďte meditaci nebo dechové cvičení. Napište si na papír seznam věcí, které vám leží v hlavě, abyste neusínali s těžkými myšlenkami – papír a tužku mějte na nočním stolku.

Autorkou tipu je Veronika Veselá.

Předchozí díl výzvy Následující díl výzvy