V lekci se Zuzka Klingrová zaměří na uvolňování kyčelních kloubů a třísel, práci s pánevním dnem. Těmto partiím je třeba věnovat pozornost pro lepší prožitek z milování. Pravidelná jóga pomáhá vnímat své tělo takové, jaké je, a přijmout ho.

Zažíváme-li stres, dříve či později se to promítne do našeho sexuálního života. Proto se ve špatných časech zaměřte právě na něj. Skrze vědomé milování se znovu otevřete světu.

Sexuální frustrace

Naše sexuální energie je naše vitální energie – naše síla. Potlačujeme-li ji, vzniká v nás konflikt. Válka mezi egem – pravidly, které nás společnost naučila – a životem, který v nás chce žít. Sexuální frustrace se projevuje agresivitou u mužů a výbuchy emocí u žen. Energie se neztratí, jen změní svou formu a nakonec se stejně ukáže v plné síle. Zabývat se svou vlastní sexualitou znamená zabývat se svou osobní svobodou. Ženy sexuální frustraci často řeší tím, že se své sexuality vzdají a svou energii realizují jiným způsobem – nezdravě se upínají na lásku ke svým dětem, budují kariéru a soutěží s muži. Muži se obvykle zase upínají na kariéru a dosahování úspěchů, třeba ve sportu.

Léčení sexuální frustrace

Existuje jediná možnost, jak se vyléčit ze sexuální frustrace, a tou je poznat, kým skutečně jsme. Zbavit se převzatých vzorců chování a myšlenek. Myšlenky jsou naučené pravdy jiných lidí – rodičů, učitelů, přátel. Mysleli to s námi jistě dobře, ale my se musíme naučit si vytvořit vlastní pravdy na základě vlastních pocitů a poznání. Naučit se být sám sebou může být dlouhá cesta. Další výzvou je naučit se dát to, kým jsme, bez obav najevo svému okolí. Třetím a nejtěžším krokem je přijmout sami sebe i naše okolí takové, jaké je. To nám umožňuje pravidelná jógová praxe.

Autorkou tipu je Veronika Veselá.

Předchozí díl výzvy Následující díl výzvy