Vodové zmrzliny a nanuky jsou v podstatě jen voda smíchaná s cukrem, případně s malou složkou ovoce obarvená barvivy. Jistě si vybavíte nanuky zářivých barev, které určitě nepocházejí z přírodních surovin. Výjimku tvoří ovocné sorbety, které jsou sice dražší, ale za to jsou vyrobené přímo z ovoce. Sorbet by měl obsahovat alespoň 25% ovoce a dále jen vodu a cukr. Nenajdete v něm smetanu, mléko, vejce a ani tuk.

Zdroj: Youtube

U smetanových zmrzlin záleží na tom, jestli na jejich výrobu nebyl použit již zmíněný ztužený tuk, který je riskantní z hlediska obsahu trans mastných kyselin. „K jejich výrobě se často používá rekonstituované mléko, což znamená doslova obnovené. Většinou je ve formě sušeného mléka nebo mléčného sirupu rozmíchaného ve vodě. Chuťově i vzhledově je podobné čerstvému mléku, ale z původních živin a vitamínů nemá už téměř nic,“ vysvětluje Monika Bartolomějová, zakladatelka Nutričního institutu a poradkyně pro výživu.

Pozor na polevu

Podle odbornice je nejlepší si vybírat zmrzliny a nanuky jejichž základ tvoří tvaroh a ovoce například jahodová dřeň. Například oblíbený nanuk, který je na našem trhu snad nejstarším tvarohovým mraženým dezertem obsahuje až 53 % tvarohu. Vzhledem k energetické hodnotě 1100 kJ může posloužit kromě občerstvení i jako svačina. Stejně jako u sušenek a tyčinek bývá i u nanuků riziková poleva, která může obsahovat již zmíněné ztužené tuky. „Když kupujete zmrzlinu domů do mrazáku, vybírejte si tu nejkvalitnější, protože děti ji budou jíst, i když vy nebudete doma. Tvarohový ovocný nanuk je pro mě zárukou že výrobek obsahuje tvaroh a ovoce, přestože s polevou nejsem úplně v souladu, neřeším to. Nejlepší samozřejmě je, vyrobit si zmrzlinu doma. Podobně jako u moučníků, granoly a sušenek víte sama nejlépe, jaké suroviny jste použila. Každopádně je potřeba brát zmrzlinu a nanuk jako sladkost, a ne jako běžnou součást dětského jídelníčku,“ dodává expertka.

Není nad domácí zmrzlinu

Nejzdravější zmrzlina je ta domácí. Stačí mít v mrazáku zásobu zmraženého ovoce a kvalitní mixér.  Z ovoce jsou vhodné maliny, borůvky, meruňky, jahody nebo směs ovoce a také banány nakrájené na kolečka. Díky banánům zmrzlina získá mazlavou konzistenci, jakou známe u kupovaných zmrzlin a také sladkost. Čím je banán zralejší, tím více cukru obsahuje. Do mixéru hodíte dva díly mraženého ovoce, jeden díl zmražených banánů a přibližně jeden díl tvarohu, smetany ke šlehání nebo zakysané smetany. Pokud přece jen chcete docílit sladší chuti, přidejte i trochu čekankového sirupu. Do jahodové nebo malinové zmrzliny se výborně hodí i máta. Nejdříve rozmixujete mražené ovoce (i s mátou) přislaďte, přidejte zpočátku spíš menší množství mléčného výrobku (aby zmrzlina nebyla příliš řídká), pak opatrně promíchejte s metlou na menší rychlost a ihned podáváte. Zbytek uložte do mrazáku.

Zdroje: