Řadí se právem mezi superpotraviny. Tak se označují potraviny, které stojí za to jíst pravidelně, protože jsou vysoce nutričně kvalitní, léčivé a zdraví prospěšné. Nemusíte je hledat mezi exotickým ovocem ani výživovými doplňky. Obyčejné české kysané zelí seženete na každém rohu. Obsahuje více než devadesát procent vody, kromě toho i velké množství vlákniny, bílkovin, kyseliny listové, je bohaté na minerální látky jako vápník, železo, selen a zinek, na vitamin C, vitaminy skupiny B a betakaroten.
Zelí na milion způsobů
Dalším velkým benefitem zelí je, že je zeleninou mnoha tváří a lze ho připravit na nesčetné množství způsobů. Tím nejznámějším a zároveň nejoblíbenějším je jednoznačně kysané zelí. Pochutnáme si na něm jako na příloze k nedělnímu obědu – knedlíkům a pečínce, můžeme z něj uvařit skvělou zelňačku, přidat ho jako náplň do slaných štrúdlů anebo z něj například usmažit zelné placky! Ty jsou skvělým jarním receptem, který se jistě stane jednou z oblíbených večeří či svačin. Zelí je babičkami velmi doporučované právě v přechodných měsících, kdy je naše imunita v největším ohrožení.
Podporuje imunitu a zdravá střeva
Jako všechny ostatní fermentované (kvašené) potraviny je tak kysané zelí zdrojem přirozených probiotik, které podporují správnou funkci imunitního systému. Obsahuje bakterie mléčného kvašení, které chrání a obnovují střevní mikroflóru, zvláště po dobrání antibiotik.
Recept na jarní zelňáky
Ingredience
Na těsto:
· 250 g kysaného zelí
· 250 g moučných brambor typu C
· 100 g hladké mouky Babiččina volba
· 2 vejce
· 100 g slaniny, pancetty nebo škvarků
· 2 stroužky česneku
· 1 lžička majoránky
· 2 lžičky soli
· 1 lžička mletého pepře
· olej nebo sádlo na smažení
· ubrousky na odsátí přebytečného tuku
Postup
Nadrobno nakrájenou slaninu orestujte na pánvi. Přidejte nakrájené nebo nastříhané zelí, krátce poduste a nechte zcela vychladnout. Mezitím si připravte brambory. Syrové je nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a poté promíchejte s připraveným zelím z pánve a zbylými surovinami. Česneku můžete dát podle chuti i více.
Dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Smažte placky na oleji nebo sádle na středním plameni dozlatova a dokřupava jako bramboráky.
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cabbage
https://www.medicalnewstoday.com/articles/284823
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6109504/
https://www.nzip.cz/clanek/998-zeli
https://zuzanadouchova.cz/super-potravina-c-1-kysane-zeli/