Malé děti versus ty starší

Když jsem přemýšlela o svých dětech, došla jsem k poznání, že zásadní změny v tom, jak samy vnímají jídlo, zda jim přináší energii a na jak dlouho, ale také zda obsahuje vitamíny a zdraví prospěšné látky nebo také naopak – spíš jen zbytečné prázdné kalorie ve formě cukrů a nezdravých tuků a k tomu aditiva…, došly přibližně ve svých patnácti letech. Zásadní roli v tom hrál sport.

Zdroj: Youtube

Zvláště syn si uvědomil, že když se před tréninkem včas a lehce nají, má na něj více energie. Po tréninku a kvalitní večeři se mu zase lépe spí a ráno se cítí odpočatější. S tím souviselo poznání, že sušenky a energetické nápoje jsou sice rychlým, ale krátkým zdrojem energie, po kterém nezbytně následuje útlum a propad.

Bohužel menší školní děti (do třinácti let) si souvislost mezi tím, co jí, a výkonem (ať už sportovním nebo duševním) neuvědomují, a tak bychom jim s tím měli pomoci my, rodiče.

Mladší děti potřebují naši pomoc

Jak už jsem uvedla, mladší děti si neuvědomují souvislost mezi jídlem a výkonem. Dokonce si někdy neuvědomují, ani že mají hlad. Navíc mají rády sladké, tučné a taky smažené. A výrobci ultra zpracovaných potravin to vědí velmi dobře. A tak jim i nám v televizi říkají, že sladká tyčinka je plná mléka a vápníku a přeslazený piškotový medvídek je tou nejlepší svačinkou. Co na tom, že je slazený glukózovo-fruktózovým sirupem, který může výrazně přispívat k nadváze a obezitě.

Vytvořme ty správné podmínky

Vybavme špajz a lednici správnými potravinami

Začněte tím, že budete mít doma ty správné potraviny, a to v lednici i ve špajzce. Seznam těch, které byste tam mít naopak neměli, najdete na konci článku.

 Pokud snídá vaše dítě tzv. snídaňové cereálie, najděte si ty nejkvalitnější. Zaměřte se na obsah cukru, který by měl být rozhodně nižší než 28 g na 100 g výrobku. A podívejte se, čím jsou slazené. Ideálně ničím, protože i sušené ovoce, které bývá jejich součástí obsahuje přirozeně se vyskytující cukr. Pozor taky na obsah soli a přídatné látky. Nenechte se zlákat atraktivním obalem a jestliže jsou „cereálie“ dokonce barevné, nechte je raději rovnou v regále.

Ochucené jogurty, tvarohy a kefírová mléka vyměňte za jejich přírodní podobu. Lepší a také zdravější varianta je přidat si do nich lžičku medu nebo domácí marmelády. Vyhněte se taveným sýrům, a to i když součástí balení budou křupavé tyčinky. Dejte spíš přednost těm čerstvým a také klasickému eidamu.

Slazené nápoje by vydaly na samostatnou kapitolu. Nejlepším nápojem je vždy čistá voda, kterou můžete ochutit čerstvým ovocem a bylinkami.

A co sušenky, čokoládové tyčinky a zmrzliny? Je jasné, že bez nich se obejde jen málo dětí a také rodičů, kteří dětem tyto dobroty nedopřávají, je málo. Ostatně zákaz není řešením. Znáte to, zakázané ovoce nejvíce chutná. Ale i tady se dají vybrat jejich zdravější varianty. Vždy sledujte energetickou hodnotu na 100 g (neměla by se pohybovat nad 1 800 kJ), množství tuku – především rizikové nasycené mastné kyseliny a také cukru. Pokud si nejste jistí výběrem, zaregistrujte se na stránkách vím, co jím, kde jsou pravidelné testy různých potravinových skupin.

A co bonbóny? Nejlepším bonbónem je čerstvé ovoce. I ono je přirozeně sladké, pokud se vaše dítě nedá opít „rohlíkem“, hledejte varianty gumových nepřislazovaných medvídků vyrobených z ovocné šťávy a bez barvy.

Jestliže vaše dítě zrovna zeleninu nemiluje, neházejte hned flintu do žita.  Poctivě připravujte a taky podstrkujte pod nos talířek smíšené zeleniny k večeři i k svačině. Dřív nebo později ji ochutná, zvykne si a příště už váhat nebude. Jen je potřeba nenechat se počínajícím nezájmem odradit. Trpělivost přináší růže, říká se. Jakmile si zeleninu oblíbí, můžete přistoupit k salátům. Pamatuji si, jak mým dětem saláty připadaly díky ochucení olivovým olejem a citrónem nevábné, ale jen do chvíle, než je sami ochutnaly. Od té doby si je vyrábí samy. S ovocem je to díky jeho sladké chuti o dost jednodušší. Stačí ho jen oloupat a strčit pod nos.

Sláva domácímu jídlu

Teď, když máte to správné jídlo v lednici a ve špajzu je důležité ho připravit a sníst. Ohlídejte si snídani a dbejte na to, aby vaše dítě mělo každý den dopolední svačinu. Zdravou dopolední svačinu může představovat chléb s máslem a sýrem a k tomu jablko, nebo kefírové mléko s domácím koláčem, vafle nebo palačinka na sladko či na slano nebo toast se šunkou sýrem a čerstvou zeleninou. Zdravých variant je spousta stejně tak jako nezdravých. Mezi ty nezdravé patří čokoládové tyčinky a plněné sušenky, sladké tukové pečivo z obchodu doplněné sladkým pitím.

Dobré je mít připravenou i odpolední svačinu. Nezapomeňte, že děti jsou líné. Těžko si budou mazat chleba, ochucovat jogurt nebo loupat pomeranč. Svačinu jim můžete připravit předem vy. Zkuste jogurtovo tvarohový pohár oslazený medem, posypaný granolou a obložený banánem. Vhodnou variantou mohou být i palačinky s tvarohem a džemem nebo domácí ochucená rýže. Výhodou je, že všechny tyto „svačinky“ si můžete připravit i na dva dny dopředu.

Večeře by měla být komplexním lehce stravitelným jídlem s obsahem komplexních sacharidů, bílkovin, tuků v rozumném množství a také zeleniny ať už je teplá nebo studená. Je to tečka za celým dnem a slouží nejen k doplnění energie a potřebných látek, ale má také společenský význam.

Vzbuďte u dětí o jídlo zájem

Aby si naše děti našly tu správnou cestu k zdravému jídlu a pochopily souvislosti mezi tím, co jí a jak se cítí, je podle mě důležité u nich o jídlo vzbudit zájem.

To můžeme udělat několika způsoby. Nabízí se společné nakupování, přičemž to nemusí být hned návštěva supermarketu. Nakupovat můžete i on-line, je to rychlejší a snazší. Výhodou je, že dítěti v klidu můžete ukázat složení výrobku a malinko mu vysvětlit, v čem je pro jeho výživu dobrý nebo naopak.

Zájem vzbudíte i pokud se společně pustíte alespoň jednou až dvakrát týdně do přípravy školních svačin. Nebojte se dětí zeptat, na co by měly chuť, jak atraktivní svačinu měla spolužačka v lavici a jaké jídlo by jim udělalo radost. Pestrá, chutná a zdravá svačina v hezké krabičce jen láká ke snězení. Jestliže máte pocit, že vám chybí pro přípravu svačin inspirace, kupte si knížku Velká svačinková bichle, která obsahuje 190 svačin, jež budete chtít zaručeně ihned vyzkoušet.

Vysvětlujme souvislosti a zajímejme se

Nemám na mysli obligátní otázku „Co si měl dnes k obědu?“, nejspíš by vám váš potomek odpověděl „nic moc“ nebo „nevím“, „šlo to“. Pokud budete hodně naléhat možná se dozvíte i název jídla. Ptejme se spíš, jestli dítěti chutnala svačina, jestli bylo nebo nebylo unavené, jestli mělo chuť na něco sladkého a taky jestli si něco koupilo cestou domů. Většina školních dětí dostává kapesné, a tak pro ně není problém se cestou ze školy se spolužáky nebo spolužačkami občas zastavit na něco dobrého. Ostatně ani my jsme nebyli jiní. Za mě by děti měly mít možnost ochutnat co chtějí, ať už je to fastfoodové jídlo nebo sladká tyčinka, ale neznamená to, že to nutně musím mít doma ve špajzu. Na nás rodičích pak je, vysvětlit jim v čem může být tato potravina, pokud ji budou jíst často, škodlivá a samozřejmě najít vhodnější variantu.

Rady nad zlato

Buďme dětem příkladem

Spíš než všechny rady stačí dvě na závěr. Jezme to, co chceme, aby jedly naše děti. Není to tak těžké a pravděpodobně to pomůže i nám. Jen si to představte… Jíte čerstvá jídla bez zbytečného cukru a nezdravého tuku a k tomu ovoce a zelenina. Co víc si přát?

Zaměřte se na jídla, která dokážete ovlivnit

Jestliže jste se právě teď rozhodli dát jídelníček svých dětí „do pořádku“, dejte pozor, abyste si neukousli příliš velké sousto. Z mého pohledu je nejlepší zaměřit se na jídla, která můžete mít pod kontrolou. Například…. Jestliže jste ráno, když jdou vaše ratolesti do školy doma, můžete jim připravit snídani nebo alespoň zkontrolovat, zda a co snídají. Pokud jste tou dobou už v práci, pusťte snídani z hlavy a zaměřte se na svačinu, kterou jste připravili ráno nebo předchozí večer.

Jídlo, na které se za mě můžeme zaměřit téměř všichni, jsou společné večeře. Jejich benefitem je nejen samotné jídlo, ale také možnost vzájemné komunikace.

Co určitě doma nemít:

Slazené a energetické nápoje, brambůrky, křupky, smažená jídla a fast food, sladkosti a cukrovinky s velkým obsahem cukru (mléčné čokolády, náhražky čokolád, sušenky s náplněmi), průmyslově vyráběné snídaňové cereálie (například plněné polštářky a „barevné cereálie“, doslazované instantní kaše, Granko, slazená kondenzovaná mléka, rýžové chlebíčky s polevou, croissanty, koblihy, tavené sýry, ochucené mléčné výrobky s vysokým obsahem cukru, trvanlivé salámy, paštiky, uzeniny s nízkým obsahem masa.

Pokračování příště.

Zdroje:
www.dejzmenu.cz
www.nutricniinstitut.cz
www.vimcojim.cz
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30797837/