Na vejce jsem byla až do puberty alergická. Když alergie v dospívání odezněla a já vajíčka mohla znovu jíst, okamžitě jsem je zařadila do svého pravidelného jídelníčku. Snídani si bez vajec už představit nedovedu, ovšem připravovat a snídat stále dokola volské oko nebo míchaná vejce člověka trochu omrzí. Co tedy zkusit připravit vejce trochu jinak? Podělím se s vámi o moje tipy. 

Vaječné muffiny

Ultra jednoduchý recept, který připravuji, kdykoliv se nechci se snídaní moc piplat. Stačí, když vyšleháte vejce (na dva dospělé používám 5 vajec) s trochu mléka nebo smetany a nalijete je do máslem vymazaných forem na muffiny. Následně na směs přidáte cokoliv, co je vám po zobáčku. Já moc ráda přidávám nakrájenou slaninu, cibulku, žampiony nebo sýr, který se dobře roztéká - ideálně raclette. Muffiny dáte péct do trouby na asi 155 °C na 10-15 minut. Pak už si jen na talíř nakrájíte třeba rajčátka a muffiny ještě teplé podáváte. 

Jejich velká výhoda je, že když jich uděláte víc, v lednici vám vydrží a chutnají skvěle i studené.

Dokonalé míchačky

Míchaná vajíčka jsou stará dobrá klasika, kterou každý miluje po svém. Neodpustím si vlastní trik na míchaná vajíčka, která si doma nemůžeme vynachválit.

Pokud máte rádi čistá míchaná vajíčka bez ingrediencí navíc, přejděte rovnou k přípravě vajec.

Na suché pánvi nechte opékat žampiony, dokud trochu nestmavnou. Zůstanou pak křupavé. Přidejte slaninu a cibulku, nechte chvíli zasmažit. Vejce (5 kusů na dva dospělé) rozdělte na bílky a žloutky. Jakmile chytí cibulka barvu a slanina začne pořádně vonět, přidejte na pánev pouze vaječné bílky a nechce je chvíli zatáhnout. 

Když se bílky zatáhnou, jemně je roztrhejte a promíchejte. Přidejte vaječné žloutky a vypněte pánev. 

Nechte vše jak je a připravte si talíř s chlebíkem a/nebo zeleninou. Po chvilce žloutky promíchejte s bílky. Žloutky by se měly krásně táhnout ale zůstat tekuté, bílky budou ideálně pevné. 

Vejce z horkovzdušné fritézy

Dalším velkým hitem domácí gastronomie jsou vejce z horkovzdušné fritézy. Někteří lidé dokonce doporučují hodit vejce do fritézy celé, i se skořápkou, to jsem ovšem nezkoušela. Co ale doporučuji je pošírované vejce. Stačí k němu malá zapékací miska. 

https://www.youtube.com/watch?v=mpFsdg_B8EY

Vaječná tortilla

Pokud máte na přípravu trochu víc času, tohle je naprostá tutovka. Míchaná vejce si připravte dle libosti. Tortillu potřete například zakysanou smetanou nebo taveným sýrem, přihoďte vejce, strouhaný sýr dle výběru a pak něco zeleného - já ráda přidávám rukolu nebo polníček. Vše zabalte a nechte rozehřát na pánev nebo do horkovzdušné fritézy. Tortila s vajíčkem skvěle poslouží jako snídaně, svačina nebo brunch.

Anglická snídaně

Můj partner dělá tu nejlepší snídani, která zažene opravdu všechny chmury. A taky kocovinu. Stačí osmahnout trochu cibulky v kastrůlku a přidat fazole v nálevu, jaký máte rádi. Já doporučuji bílé fazole v pálivé rajčatové omáčce. Když jsou fazole horké, opatrně vhoďtě celé vejce, dejte sporák na nízký plamen a přikryjte pokličkou. Asi za 5 minut odkryjte a podávejte. Nesmí samozřejmě chybět kousek chleba, pečené žampiony a klobáska nebo párek. Celá příprava trvá maximálně 10 minut a najedení budete na hodiny a hodiny dopředu. 

Zdroje: autorský článek