Vejce jsou oblíbenou univerzální surovinou pro mnoho z nás. Neumíme si bez nich představit pořádnou snídani, využíváme je při pečení i vaření, jsou plné bílkovin, důležitých vitamínů a minerálů. Ačkoliv mnoho z nás sahá po vejcích denně, většinou je skladujeme špatně a hrozí nám tak, že se vejce rychleji kazí.
Pozor na dvířka lednice
Většinu lednic už pořídíte se speciální nádobkou na vajíčka, která je ve dveřích lednice. Výrobci ale při vymýšlení tohoto zlepšováku nedomysleli jednu věc: dveře lednice se často otevírají a teplota v přihrádce je tak velmi nestálá. Vejce však potřebují stálou teplotu a to ideálně od 5 do 18 °C - v lednici by teplota neměla stoupnout nad 8 °C.
Vajíčka je nejlepší skladovat v dolní poličce ledničky, kde je teplota nejstabilnější. Položit je také můžete do středu lednice nebo víc dozadu.
Ponechte vejce v kartonu
Pokud také hned po příchodu z nákupu vejce vyndáte z kartonu a vyskládáte do přihrádky v lednici, nedělejte to. Lepší je nechat vejce v jejich kartonu. Nehrozí tak, že by absorbovala vejce pach jiných potravin a také je méně pravděpodobné, že se vejte zničí nebo rozbijí.
Skladujte je špičkou dolu
Na tupější straně vajec se nachází póry, kterými se dovnitř dostává kyslík. Vajíčko tedy touto stranou může lépe dýchat, proto je dobré, aby bylo skladováno touto stranou nahoru. Vždy tedy vajíčka uložte tak, aby špičatá strana mířila dolu.
Vejce nemyjte!
V mnoha zemích, například v USA, se vejce před prodejem myjí a ošetřují, čímž se odstraní jejich ochranná vrstva. V České republice a dalších evropských zemích se vejce obvykle před balením nemyjí, právě proto, aby se ochranná vrstva na skořápce zachovala a zredukovala se šance nakažení salmonelou. Pokud si tedy v obchodě koupíte vejce, nemyjte je ve vodě - ochranu na skořápce byste tím poničili.
Datum spotřeby
U vajec je minimální trvanlivost stanovena na 28 dní. Pokud ovšem budete skladovat vajíčka správně, vydrží vám v lednici až 5 týdnů. V takovém případě je dobré vajíčka po deseti dnech otáčet, aby se zabránilo usazení žloutku.
Pozor na aromatické potraviny
Díky své pórovitosti může vajíčko i ve skořápce nasáknout odér jiných potravin. Proto při skladování dejte pozor na to, aby vejce nebyla v bezprostřední blízkosti aromatických potravin.
Zdroje:
https://backyardpoultry.iamcountryside.com/eggs-meat/how-to-wash-fresh-eggs-its-safer-not-to/
https://www.ceskavejce.cz/skladovani-a-doporuceni/