Kouzlo velikonočního mazance, který bude krásně vláčný a kyprý spočívá v přípravě těsta. Připravte si ho předem a pečte druhý, případně i třetí den. Těsto by mělo odpočívat v lednici asi 12 hodin, nejvýše však 72 hodin. „Kynutím při nižších teplotách těsto ztrácí příliš kvasnicovou příchuť a získává vyzrálejší chuť,“ vysvětluje šéfkuchař Pavol Pikulák. Důležité je nechat těsto odpočívat při pokojové teplotě. „Dbáme na to, aby teplota nebyla příliš vysoká. Pokud bychom totiž těsto nechali třeba poblíž horkých kamen, mohlo by změnit konzistenci, povolilo by a ztratilo kompaktnost,“ upozorňuje šéfkuchař. Při pečení mazance se můžete bez nedostatku zkušeností celkem snadno dopustit několika běžných chyb, které mohou negativně ovlivnit konečný výsledek. Které to jsou?

Zdroj: Youtube

Špatná doba hnětení těsta

Správná doba hnětení těsta je klíčová pro to, aby měl mazanec tu správnou texturu. Pokud byste těsto hnětli příliš dlouho, hrozí, že mazanec bude suchý a tvrdý. Nikdo přece nechce velikonoční moučník, který neklouže do krku, a aby se dal rozkousat, je třeba ho namáčet do kakaa. Naopak, správný mazanec má být jemný, vláčný a nadýchaný jako peříčko. Ideální je pracovat rychle. Vykynuté těsto přendejte na lehce pomoučněný vál, rychle prohněťte, rozdělte na dva díly a z každého vytvarujte mazanec. Lepší je tvarovat spíše nižší mazance, kynutím a pečením se ještě zvednou.

Nesprávná doba pečení

Správná teplota pečení zajistí dokonale nadýchaný a křupavý mazanec. Pozor, příliš vysoká teplota může vést k připálení na povrchu – mazanec pak bude nahořklý a nezachrání to ani posypání cukrem. Příliš nízká teplota zase může způsobit, že mazanec bude uvnitř syrový. Takové těsto nejenže není chutné, ale může způsobit nadýmání a další střevní potíže. Mazanec pečte v předehřáté troubě (nejlepší je na horkovzduch) na 180 stupňů, zavřete dvířka a pak teplotu stáhněte na 160 °C. Kilový mazanec potřebuje 35–40 minut pečení, půlkilovému stačí 20–25 minut. Před vytažením zkuste špejlí, zda je těsto propečené.

Příliš mnoho, nebo příliš málo droždí

Droždí tvoří živé kvasinky, které se množí a jsou zodpovědné za kynutí těsta. Mnozí z něj mají obavy a částečně je to právem, protože droždí je speciálním typem mezi kypřicími prostředky. Droždí patří do základu receptu a může ovlivnit konečný výsledek. Správný velikonoční mazanec má být pěkně kulatý a nakynutý. Pokud byste dali droždí moc, může těsto v troubě rychle vyběhnout nahoru a zase rychle spadnout, a to nechceme. Příliš málo droždí zase může způsobit, že těsto nevzejde a mazanec bude nízký. Kolik droždí je tedy tak akorát? Recepty obvykle uvádějí použít do těsta 15–35 gramů čerstvého droždí, nebo 3,5 lžičky sušeného.

Řídké těsto

Co se stane, když budete šetřit s moukou? Mazanec se vám v troubě pravděpodobně rozlije do stran a klesne. Pozor tedy na příliš řídké těsto. Mouku přidávejte do těsta postupně a pořádně zapracovávejte.

Pozor na kynutí

Kynutím při nižších teplotách těsto ztrácí příliš kvasnicovou příchuť a získává vyzrálejší chuť. Jak říká kuchař Roman Vaněk: „Správně nakynutý mazanec poznáte tak, že se těsto po lehkém stlačení prstem stále vrací zpět.“ Těsto v míse nebo na plechu zakryjte utěrkou nebo fólií a nechejte 75–90 minut vykynout. Pokud mazanec nenecháte dostatečně vykynout, hrozí, že při pečení praskne. Po vykynutí dobře potřete rozšlehaným vejcem.

Netradiční mazanec z těsta na briošky

Mazanec si můžete upéct i jinak než obvykle – například z těsta na briošky, které obsahuje více vajec a másla. „Takzvané brioškové těsto je sice trochu dražší vzhledem k většímu obsahu másla a vajec, ale o to chuťově výraznější, lahodnější a voňavější,“ říká šéfkuchař Pavol Pikulák z restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích a rovnou přidává recept pro čtenáře a čtenářky Kondice, se kterým letos o Velikonocích můžete před rodinou nebo kolegy z práce zazářit. Jak na něj?

Valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem

Suroviny:

250 g hladké mouky

10 g kvasnic

45 g cukru krupice

15 ml mléka

2 vejce

110 g másla

1 lžička soli

50 g mandlových plátků

50 g kandované pomerančové kůry

Postup:

Z vlažného mléka a kvasnic vytvoříme kvásek. Smícháme ho s moukou a vajíčky, vypracujeme těsto a necháme ho půl hodiny odstát. Poté postupně přidáváme máslo a dobře ho do těsta zapracujeme. Vmícháme nasekanou kandovanou pomerančovou kůru a 50 g mandlí. Hotové těsto necháme odpočívat v lednici do druhého, případně do třetího dne.

Po vytažení těsta z lednice ho znovu krátce vypracujeme a pak rozdělíme na dva bochníky. které necháme vykynout při pokojové teplotě.

Po vykynutí potřeme mazance rozkvedlaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a vložíme do vyhřáté trouby – pečeme asi 45 minut v klasické troubě na 160 °C, v horkovzdušné na 150 °C.

Po vytažení z trouby potřeme máslem, necháme vychladnout a můžeme podávat.

Tip: Do těsta můžeme předem přidat nastrouhanou kůru ze dvou bio citronů, díky níž bude mazanec ještě kypřejší a voňavější.

Zdroje:

https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/nejcastejsi-chyby-pri-vyrobe-mazance-rady-a-tipy/ https://www.pekarnomanie.cz/jemny-velikonocni-mazanec/

https://regiony.rozhlas.cz/jak-pect-mazanec-podle-josefa-marsalka-8460246