Jak zdravé jsou olivy?

Hodně. Víte o tom, že Řekové mají ve zvyku jíst sedm oliv denně jako prevenci proti nemocem? Jejich účinky leckoho překvapí.

Existují nějaké rozdíly mezi zelenou a černou olivou?

Nejdříve jsou olivy zelené, ale zráním mění svou barvu na vínově červenou, červenou, fialovou a nakonec černou. Zelené olivy jsou tvrdé, chutnají nahořkle a mají nízký obsah oleje. Naopak černé, úplně dozrálé olivy jsou měkčí, chuťově jemnější a kaloričtější. Většinou jsou olivy sklizeny před jejich úplným uzráním a sklízejí se buď ručně, aby se zabránilo jejich poškození, nebo pomocí hrábí do sítí zavěšených nízko nad zemí. Zelené se sklízí na podzim a černé začátkem prosince.

Můžete specifikovat alespoň ty nejzásadnější účinky oliv na lidské zdraví?

Olivy obsahují velké množství vlákniny a rychle zahánějí hlad, díky čemuž se často doporučují i při redukčních dietách. Jsou také bohaté na antioxidanty a nenasycené mastné kyseliny, které zabraňují předčasnému stárnutí. Posilují imunitní systém, chrání srdce a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Mezi nejkvalitnější olivové oleje pak patří panenský zastudena lisovaný, který má pozitivní vliv na trávení. Výborný je například v těstovinách či salátech.

Tip Dity Oškerové na lahodné olivové máslo, které se hodí na bagetky a jako chuťovka k vínu:

150 g másla
30 g černých oliv
špetku soli

Olivy rozmixujeme, metličkou je promícháme se změklým máslem a přidáme trochu soli. Hotové máslo pak mažeme na opečené bagetky.

Zdroj: časopis Květy, Dita Oškerová