Bez cukety se v létě neobejde žádná česká, ale ani italská hospodyňka. Díky své neutrální, lehce nahořklé a oříškové chuti je ideální do různých zeleninových jídel, omáček, placek, ale skvělá je i při pečení odlehčených moučníků. Cuketa je obzvláště ceněna pro svůj vysoký obsah vápníku, hořčíku, železa, vitaminů skupiny B, vitaminu A a C. S přibližně 19 kcal na 100 gramů je cuketa super nízkokalorickou a lehce stravitelnou potravinou.

Podle různých studií je cuketa skvělým prostředkem detoxikace organismu. Kromě toho, že dokáže vaše tělo vyčistit od škodlivých toxinů, je díky vysokému obsahu vody i málo kalorická a vhodná při snaze o snížení hmotnosti při redukčních dietách.

Zdroj: Youtube

Skladování cukety: má ráda chlad

V horku nenechávejte tuhle zeleninu ve spíži, raději ji uskladněte do sklepa, pokud ho máte k dispozici. Cuketám svědčí mírný chlad, díky čemuž se nebudou kazit. V ledničce je mějte v přihrádce, kde se teplota drží mezi sedmi až deseti stupni Celsia. Čerstvě sklizené cukety můžete skladovat v chladničce klidně dva až tři týdny. Podmínkou je však neporušená slupka a přítomnost stopky. Při nákupu dbejte na to, aby slupka byla pevná a neporušená, narušená místa totiž mohou být snadno napadena plísní. A teď už se pojďme pustit do vaření!

Letní těstoviny s cuketou Primavera

Ingredience: balení oblíbených těstovin, dvě velká rajčata, plechovka kukuřice, česnek, šalotka, několik listů bazalky, lžíce másla, 150 gramů tvrdého sýra, chilli vločky, sůl, pepř, provensálské bylinky, extra panenský olivový olej

Talíř s lehkou pastou a sklenkou vychlazeného vína? I na balkoně si s takovou večeří budete připadat jako na dovolené v Toskánsku. Primavera se může pochlubit pestrou směsí pečené cukety, kukuřice a rajčat a je doplněna o strouhaný sýr, čerstvou bazalku a opečené piniové oříšky. Jde o báječný způsob, jak využít všechnu pestrobarevnou zeleninu, která je právě teď tak dostupná a levná.

Postup: Na hluboký plech vsypte rajčata, šalotku, česnek, zakápněte olivovým olejem, přidejte sůl a cukr a promíchejte. Zeleninu rozložte do jedné vrstvy a pečte při 180 stupních asi 20 minut, dokud rajčata nezačnou hnědnout. Vyjměte plech z trouby a přidejte nadrobno pokrájenou cuketu a kukuřici.
Pečte dalších 5 minut, dokud cuketa a kukuřice nezměknou. Mezitím uvařte v osolené vodě těstoviny. Přidejte je na plech se zeleninou a veškerou jejich šťávou. Přidejte oříšek másla, provensálské bylinky, chilli vločky, bazalku a piniové oříšky. Podávejte s větším množstvím strouhaného sýra.

Ratatouille

Ratatouille je národní pokrm pocházející z Provence, slunné oblasti na jihu Francie poblíž Středozemního moře. Představit si ho můžete jako pestrý letní zeleninový guláš či takovou honosnější verzi českého leča. Toto jídlo obsahuje lilek, cuketu, papriku a rajčata, vše bohatě ochucené olivovým olejem, česnekem a čerstvými bylinkami. Hodí se jako hlavní jídlo i příloha a poslouží vám jako chutný a barevný základ mnoha jídel.

Ingredience: větší lilek, střední cuketa, půl kila rajčat, červená a zelená paprika, olivový olej, cibule, česnek, rajčatová pasta, lžíce cukru, sůl, čerstvý tymián a bazalka

Postup: Začněte rozehřátím 3 polévkových lžic oleje ve velké nepřilnavé pánvi na středním ohni. Přidejte nakrájený lilek a dochuťte solí. Míchejte a vařte, dokud lilek nezměkne a nezačne hnědnout, trvá to asi 10 až 12 minut. Přendejte ho na talíř a odložte stranou. Do pánve přidejte další lžíci oleje, pokrájenou cuketu a za častého míchání vařte asi 4 minuty doměkka. Pak přidejte opět další dvě lžíce oleje a opékejte na nich nasekanou cibuli a papriku. Vmíchejte podrcený česnek a nechte ho zhnědnout. Pak vsypte nakrájená rajčata, rajčatový protlak, tymián, cukr a sůl.

Vařte za občasného míchání, dokud se rajčata nerozpadnou na omáčku. Do pánve vraťte lilek, přiveďte k mírnému varu, poté snižte teplotu na minimum a odkryté vařte asi 10 minut, dokud lilek nebude úplně měkký. Hotový pokrm posypte čerstvou bazalkou a tymiánem.

Cuketové nudle s pestem

Čím nahradit těstoviny, které jsou bohaté na sacharidy a snadno po nich přibíráme? Přece cuketou, ze které pomocí škrabky vykouzlíme dokonalé zeleninové papardelle! Na rozdíl od klasických těstovin se nemusí vařit ve vodě, hotové jsou za pár minut a díky minimu kalorií jich můžete spořádat celý velký talíř.

Ingredience: 2–3 cukety, česnek, bazalkové pesto (domácí nebo kupované), extra panenský olivový olej, hrst slunečnicových semínek, sýr parmazán dle chuti, sůl, pepř

Postup: Pomocí škrabky na zeleninu oloupejte cuketu na dlouhé široké proužky. Zastavte se, až se dostanete k semínkům, zbytek cukety vyhoďte. V hlubší nepřilnavé pánvi zahřejte olej na středně vysokou teplotu. Do pánve přidejte cuketové „nudle“. I když se vám bude zdát, že je jich hromada, mějte na paměti, že se vařením scvrknou. Cuketové nudle vařte za mírného míchání 2 až 3 minuty, dokud nezměknou. Nepřevařujte je. Přidejte bazalkové pesto, strouhaný sýr Parmigiano-Reggiano, opražená slunečnicová semínka, sůl a mletý pepř. Dobrou chuť!

Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/health-benefits-of-cucumber
https://pharmeasy.in/blog/healthy-effects-of-cucumber-for-summer/
https://www.health.com/nutrition/health-benefits-cucumbers