Vybavujete si, jaké jsou vaše tělesné vjemy, když jíte ve stavu stresu či úzkosti? Většina lidí udává, že pociťují příznaky jako pálení žáhy, křeče, plynatost, říhání, bolesti trávicího traktu a výražný neustále přítomný hlad. Během stresu se tělo automaticky přepne do reakce „bojuj nebo uteč“. V okamžiku stresu je tok krve přesměrován ze středu těla do hlavy, abychom mohli rychleji přemýšlet, a do končetin, abychom mohly rychle utéct nebo útočit. A co je hlavní – trávicí systém se vypne.

Proč jsem věčně hladová?

Pravdou je, že většina z nás tráví dny v neustálém napětí, ve vleku každodenních úkolů, péčí o rodinu nebo plněním pracovních povinností. Tělo nerozlišuje mezi mentálním a fyzickým stresem. Jinými slovy je jedno, jestli vás honí tygr, nebo se strachujete o deadliny či nemocnou babičku. V takovém stavu tělo sníží schopnost trávení a vstřebávání živin na minimum. Pokud nepodpoříte váš organismus, aby si z jídla všechny ty vitamíny a minerální látky vstřebal, můžete se snažit sebevíc, ale nikdy nebudete mít dost. Vaše buňky budou stále volat po další dávce živin. Pro někoho to znamená chutě na sladké nebo slané, pro jiného neustálý pocit nedojedení.

Váš metabolismus podpoříte, když zpomalíte.

Pokud jste rychlým a zběsilým jedlíkem, je čas zařadit jinou rychlost. Začněte tím, že si na jídlo uděláte čas. Vyšetřit si alespoň půl hodinu na oběd (hlavní jídlo dne) je úplný základ.

Než usednete ke stolu, odložte mobil, tablet, časopis a další zařízení, které by vás mohly rušit. Také se chvíli obejdete bez počítače nebo televize. Než se pustíte do jídla, několikrát se těsně před tím hluboce nadechněte a vydechněte. Hluboký výdech a nádech je ta nejpřirozenější a nejúčinnější cesta, jak se uklidnit a připravit trávení na další výkon. Během jídla důkladně žvýkejte, vnímejte chuť, vůni, konzistenci toho, co vkládáte do úst.

Kdo máte děti, můžete hrát hru: Copak na talíři všechno je? Kdo to pozná? Tím přivedete jejich i vaši pozornosti k tomu, co se právě děje. Objevujete a vychutnáváte si, co máte na talíři.

A na závěr dobrá zpráva pro vás, věčné dietářky, unavené ze sledování a vážení velikostí porcí. Pokud se naučíte u jídla zpomalit, časem nebudete muset hlídat velikosti porcí. Při pomalém pozorném jezení dáte svému tělu šanci, aby vám včas zahlásilo, kdy má dost. Takže si zapamatujte jednoduchou rovnici:

Čím pomaleji jíte, tím rychlejší je váš metabolismus.