KDE SE VZALA SIRTFOOD DIETA?

Mluví se o ní jako o revolučním dietním systému, celebrity jí provolávají slávu a chlubí se skvělými výsledky, k nimž jim tohle stravování pomohlo. Co se ale skrývá pod rouškou komerčního úspěchu?

Kalorický deficit & sirtuiny

Nečekejte nic magického. Pokud má (jakákoliv) dieta fungovat, základním předpokladem je vždy tzv. kalorický deficit – to znamená, že příjem kalorií musí být nižší než výdej. Tělo pak čerpá energii ze zásob a dochází k úbytku hmotnosti.

Současně ale sirtfood dieta sází na tzv. sirtuiny – látky, kterým se bez nadsázky přezdívá enzymy dlouhověkosti. Sirtuiny zastanou v lidském organismu celou řadu zajímavých funkcí. Tlumí například stres vyvolaný kalorickým deficitem, napomáhají odstranění odpadních látek z těla, zpomalují stárnutí buněk, posilují imunitu atd. V tuhle chvíli už se jistě ptáte…

Kde se berou sirtuiny?

Jde o enzymy přítomné ve všech živých organismech. V lidském těle najdeme celkem sedm druhů sirtuinů. Otázkou samozřejmě zůstává, zda jich máte v těle dostatečné množství, aby byl jejich účinek opravdu výrazný. A od této úvahy je to jen skok k tomu, jakým způsobem je možné sirtuiny aktivovat. V tomto směru mají vědci jasno – sirtuiny se aktivují především nízkokalorickou stravou a dále pak pomocí konkrétních látek, z nichž jednou je například antioxidant resveratrol.

Jakmile tedy ve stravě omezíte příjem kalorií a jídelníček obohatíte potravinami stimulujícími hladinu sirtuinů, jste na dobré cestě.

Podle zásad sirtfood diety patří mezi žádoucí potraviny především:

  • Jahody
  • Borůvky
  • Vlašské ořechy
  • Kapusta
  • Červená čekanka
  • Libeček
  • Rukola
  • Sója
  • Pohanka
  • Datle medjool
  • Matcha
  • Kurkuma
  • Káva
  • Hořká čokoláda (min. 85% obsah kakaa)
  • Červené víno

Zastánci tohoto způsobu stravování se nebojí prohlásit, že pokud zkombinujete potraviny stimulující nárůst hladiny sirtuinů s nízkým příjmem kalorií, dojde k rychlému úbytku na váze, aniž byste ovšem přišli o svalovou tkáň, současně se můžete těšit na řadu zdraví prospěšných účinků.

JDE O OVĚŘENÉ ÚČINKY?

Samozřejmě se najde řada celebrit, které na tento stravovací režim nedají dopustit, a jejich názor ovlivní širokou veřejnost natolik, že tím sirtfood dieta získává na významu. Problém ale nastává, když začnete hledat vědecky podložené důkazy. V tuhle chvíli nemáme k dispozici studii, která by jasně prokázala, že je sirtfood dieta v hubnutí účinnější než jakýkoliv jiný nízkokalorický stravovací režim. Některé knihy se opírají o tzv. pilotní studii, které se údajně zúčastnilo skoro 40 dobrovolníků. Výsledky této studie ovšem doposud nebyly relevantním způsobem publikovány.

JAK VYPADÁ V PRAXI

Sirtfood dieta má dvě fáze a trvá celkem tři týdny. Po tomto startovacím období se doporučuje přejít ke zdravému jídelníčku s maximálním podílem potravin bohatých na sirtuiny.

I. Fáze

Trvá týden a vyžaduje značné omezení kalorického příjmu.

První tři dny se musíte spokojit s pouhým 1 000 kcal. Váš jídelníček se skládá ze tří sirtfood kokteilů a jednoho jídla, které si vybíráte z doporučených pokrmů. Pro zajímavost je mezi nimi například tzv. sirtfood omeleta nebo restované krevety s pohankovými nudlemi.

Čtvrtý až sedmý den se příjem kalorií zvýší na 1 500 kcal a v jídelníčku najdete dva sirtfood koktejly a dvě jídla ze seznamu doporučených pokrmů.

II. Fáze

Trvá dva týdny a bývá označována jako udržovací.

Nyní už nemáte žádný limit v příjmu kalorií, ale měli byste konzumovat tři pokrmy bohaté na sirtuiny a jeden sirtfood koktejl denně.

Zastánci sirtfood diety rádi zdůrazňují, že je možné tyto fáze střídat, dokud nedosáhnete požadované hmotnosti. Následně se pak důrazně doporučuje zařazovat do jídelníčku potraviny z výše uvedeného seznamu a ideálně vypít každý den jeden sirtfood koktejl (viz recept na konci článku).

ZDÁ SE BÝT ZDRAVÁ, ALE…

Na první pohled se jedná o stravovací režim, který sází na spoustu tzv. super potravin, překypujících cennými antioxidanty. Při bližším pohledu je ale jasné, že konzumace pouhých 1 000 kcal denně znamená výraznou restrikci a určitě není ze zdravotního hlediska vhodná pro každého. Odborníci jí vyčítají i nedostatečný příjem kvalitních bílkovin či vlákniny. Navíc ne všechny ingredience jsou cenově dostupné, zvlášť v dnešní době.

Ačkoliv jde tedy o velmi zajímavou myšlenku a bez pochyby staví sirtfood dieta na zdravých potravinách disponujících mnoha cennými živinami, vzhledem k počáteční restrikci kalorického příjmu a nevyhovující skladbě makroživin určitě nejde o stravovací režim vhodný k dlouhodobému (resp. opakovanému) využití. Zejména během první fáze se mohou vyskytnout nepříjemné stavy – únava, bolesti hlavy, nervozita atd. způsobené nízkým příjmem energie.

Zdravý dospělý člověk ji určitě vyzkoušet může, poslouží jako startovací můstek, když posléze udržíte svůj jídelníček ve vhodných mezích. Rozhodně ale není vhodná pro diabetiky a řadu dalších chronicky nemocných lidí.

Bezpochyby uděláte dobře, když svůj jídelníček obohatíte o potraviny aktivující sirtuiny, ale samotná dieta žádnou revoluci v hubnutí neodstartovala. Skeptici počítají s tím, že dříve či později upadne v zapomnění.

Držme se ale klidně optimistického pohledu, protože není vůbec špatné dopřát si šálek voňavé kávy, kousek výtečné čokolády a sklenku kvalitního vína s vědomím, že tím vlastně prospíváte svému zdraví.

SIRTFOOD KOKTEJL

  • 1 dávku koktejlu, který tvoří základ sirtfood diety, připravíte z následujících ingrediencí:
  • 75 g kapusty
  • 30 g rukoly
  • 5 g petrželové natě
  • 2 řapíky celeru
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • ½ středně velkého zeleného jablka
  • Šťáva z ½ citrónu
  • ½ lžičky prášku matcha

Jednotlivé ingredience je třeba postupně rozmixovat. Začnete kapustou, rukolou a petrželí. Poté přidejte řapíky celeru, na kousky nakrájené jablko zbavené jádřince a nastrouhaný zázvor. Pak přidejte citrónovou šťávu a teprve nakonec vmíchejte matcha prášek.

Zdroj:

https://www.databazeknih.cz/knihy/zhubnete-se-sirtfood-dietou-455420