DEFINICE ZVYKU

Z pohledu sociologického se dá zvyk definovat jako ustálený způsob vykonávání činností nebo myšlení. Vzniká častým opakováním určitého úkonu a později vám usnadňuje jeho provedení, protože odpadá proces rozhodování, zda to či ono udělat.

Zjednodušeně řečeno, když si zvyknete na pravidelné cvičení, minimalizujete riziko, že zvítězí ta zlomyslná lenost, která se vás donedávna snažila upoutat na gauč. Zvykem se může stát i zdravé stravování, takže nebudete bojovat s nutkavými chutěmi.

Skutečně můžete něčeho takového docílit? Podle odborníků ano, opakovanou činností se aktivita automatizuje, využíváte při ní jinou část mozku, protože už se nerozhodujete, zda činnost zahájit, ale jen řešíte, jak ji obvyklým způsobem provést.

KDYŽ SE RODÍ ZVYK

Neurobiologové jsou přesvědčeni, že vznik zvyku vede k určitým změnám v mozku. Z dané činnosti se stává automatizované chování a vy tak vlastně jedete na autopilota. Na druhou stranu nejde o ztrátu sebekontroly, i hluboko zakořeněný zvyk stále ještě plně ovládáte. Koneckonců díky pevné vůli jste schopni se zbavit zlozvyků, stejně jako si osvojit návyky žádoucí. Jak toho docílit?

1. NEUSTÁLÝM OPAKOVÁNÍM

Jak pravil Aristoteles: Jsme tím, co opakovaně děláme. Pokud si chcete osvojit nějaký nový zvyk, jednoduše musíte danou činnost ve správnou dobu opakovat, aby se pro vás stala samozřejmostí.

Jestliže si třeba řeknete, že pokaždé před obědem a večeří vypijete sklenici vody, zpočátku na to budete muset myslet, nastavovat si upomínku v mobilu atd. Časem vás ani nenapadne, že jste se někdy chovali jinak.

2. PŘIPRAVTE SE NA SELHÁNÍ

Počítejte s překážkami a s tím, že nepůjde všechno hladce. Mnohdy to navíc ani nemusí být vaše vina. Plánovaný trénink překazí nenadálá rodinná událost nebo potíže v práci. Na dovolené si v jídelníčku povolíte víc než normálně. Takové odbočky jsou běžné, čím víc na ně budete psychicky připraveni, tím lépe pro vás. Za selhání se netrestejte, místo toho se spořádaně vraťte na tu správnou cestu a pokračujte ve své snaze.

3. NAUČTE SE MLUVIT SAMI SE SEBOU

Jedenadvacátým stoletím rezonuje termín „pozitivní motivace“. Možná už na něj máte alergii a není divu. Ve vztahu k sobě samému je ale pozitivní postoj opravdu důležitý. A dostatečně silná motivace správného druhu může naprosto zásadně ovlivnit vaše úspěchy.

Lidská psychika totiž podprahově reaguje na negativismy. Velmi citlivě i na ty, které směřujeme sami k sobě. Jestliže si řeknete, že nebudete jíst tučná jídla, někde na pozadí vytryskne pramínek lítosti nad tím, že si budete muset odepřít hranolky se smaženým sýrem a tatarkou. Mnohem lépe zní věta: „Budu jíst zdravě a chutně.“

Zvláště to s tou chutí považují odborníci za velmi důležité. Mnoho dietologů poukazuje na fakt, že zdravý jídelníček je třeba sestavovat z ingrediencí, které dotyčnému chutnají. Když budete nutit kapustu někomu, kdo ji nemůže ani cítit, věřte, že si na ni nezvykne, a navíc to otřese jeho celkovým přístupem k novému stravovacímu režimu. Je lepší zvolit vhodnou alternativu (např. špenát místo kapusty) a vycházet z individuálních požadavků – v tomto případě chutí.

ZVYKY vs. ZLOZVYKY

Nastolení nových zvyků mnohdy souvisí s potlačením nějakých zlozvyků. A pozor na předpoklad, že nejprve musíte vymýtit zlozvyky, abyste si mohli osvojit nové, správné zvyky.

Platí totiž pravidlo, že člověk si jakýkoli zvyk (tedy i zlozvyk) snáze osvojí, než se ho zbaví. Oba procesy by tedy měly probíhat současně, ideálně tak, abyste modelu chování, který podporovat nechcete, zkomplikovali podmínky pro jeho průběh. Současně vytvoříte co nejideálnější podmínky pro žádoucí aktivitu. V případě jídla mnohdy postačí, když z lednice a spíže odstraníte nevhodné potraviny a nahradíte je vhodnými. Pomůže, když při nákupu v hypermarketu nebudete do uliček s nezdravými pochutinami vůbec s vozíkem zajíždět. Tím svůj zlozvyk zadusíte a on bez vhodných podmínek k životu jednoduše odumře.

Co to pro vás znamená?

Když svůj požadavek na úpravu životního stylu dobře naformulujete, s železnou pravidelností budete novou činnost opakovat, ale současně vás nepoloží, když to někdy nevyjde, máte maximální šance na úspěch.