Základem je vyvážená strava. Ve spoustě případů lidé mají chutě na sladké a jedí sladké dezerty či nezdravá jídla proto, že nemají vyváženou a zdravou stravu. Jakmile najedete na zdravý jídelníček, který se bude skládat z kvalitních a nezpracovaných potravin, nebudete žádné přeslazené koláče a dorty vyhledávat. Lidé, kteří jsou zvyklí jíst uměle zpracované potraviny plné cukru, jsou na cukru jednoduše závislí. Uvidíte, že po nějaké době, kdy sladké nahradíte kvalitními potravinami, jako je ovoce, nebo sladkými, ale zdravými dezerty, si na přeslazené dorty ani nevzpomenete.

Dostatek všech makroživin a bílkovin

Kromě zdravého jídelníčku založeném na nezpracovaných potravinách je také třeba mít vyvážený poměr všech makroživin. Makroživiny tvoří bílkoviny, sacharidy a tuky. Nezapomínejte ani na dostatek zeleniny, ve které se kromě vitaminů a minerálů skrývá také vláknina. Díky dostatku všech makroživin nebudete mít hlad, vaše tělo bude správně fungovat a dezerty a sladké vám nebudou chybět.

Pravidlo 80 ku 20

Rozumíme, že přeci jen sladké je sladké a ne vždy se ho každý chce vzdát úplně. Proto můžete zkusit pravidlo 80 ku 20. V praxi to znamená, že jíte 80 % kvalitních potravin a 20 % tvoří takové potraviny, které nejsou zase tolik výživné, ale potěší vaše chuťové pohárky. Více o pravidle se dozvíte v tomto článku.

Ochucovadla

Dalším tipem, jak zamezit chutím na sladké, je dát si sladké, ale v nízkokalorické verzi, nebo dokonce zcela bez kalorií. Existuje celá řada produktů, které vám nabídnou různé příchutě za minimum kalorií. Umělá sladidla v takovém případě nehrají takovou roli, protože kapek vám stačí opravdu málo.