Zhubnout lze různými způsoby. Můžete jíst pouze zeleninu, vynechávat přílohy, omezovat se… Možná dokonce zhubnete, ale se zdravím to nemá mnoho společného.

Bazální metabolismus a kalorie

Váš kalorický příjem by neměl klesnout pod bazální metabolismus. To jsou spotřebované kalorie, které tělo potřebuje na správný chod a fungování těla. Každý má jiný bazální metabolismus, průměrná žena může mít hodnoty mezi 1300 až 1700 kaloriemi.

Pokud váš jídelníček bude obsahovat méně kalorií, než kolik je váš bazální metabolismus, rozhodíte si hormony a vaše tělo nebude správně fungovat. Nejenže vaše dieta nebude mít výsledky, ale také si můžete poškodit zdraví.

Kvalitní, nezpracované potraviny

Do jídelníčku zařazujte kvalitní suroviny a průmyslově nezpracované potraviny. Nezakládejte svůj jídelníček pouze na potravinách, které slibují nízkou kalorickou hodnotu, ale jsou uměle zpracované. V obchodech mnohdy narazíte na různé nízkokalorické těstoviny a jiné produkty. Snažte se mít ve svém jídelníčku především nezpracované a kvalitní potraviny.

Dostatek makroživin

Nejenže jídelníček by měl být složený z kvalitních potravin, ale také by v něm neměly chybět veškeré makroživiny – bílkoviny, sacharidy a tuky.

Lidé v dietě vynechávají především tuky, což je chyba. Zdravé tuky mají důležité zastoupení v jídelníčku, zodpovídají především za hormonální rovnováhu a neměly by být opomíjeny.

Příjem tuku je třeba si hlídat, ale člověk by neměl klesnout pod 1 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Pokud žena váží 60 kg, měla by přijímat alespoň 60 g tuku. Tuky by přitom měly být především rostlinné.