Pro viníka nemusíme chodit daleko. Jednoduše řečeno jste jím vy sami. Pokud si tedy můžeme říkat všechno na rovinu.

O tom ale samozřejmě tenhle článek není, protože ukázat prstem je jednoduché. Dotyčný se zhroutí pod lavinou sebeobviňování, které ho k výsledkům nepostrčí ani o píď. Takže se pojďme na tuhle citlivou problematiku podívat z trochu jiného úhlu, s potřebnou dávkou empatie a vyzbrojeni cennými informacemi.

PROČ K JOJO EFEKTU DOCHÁZÍ

Víme, že jojo efekt se obvykle dostavuje ve chvíli, kdy zhubnete v průměru 5–10 kg. Radujete se z úspěchu, abyste vzápětí čelili obrovskému zklamání. Těch příčin, proč k takovým výkyvům dochází, může být několik, většinou se vyskytují společně a o to jsou pak ničivější. Mívají jednoho společného jmenovatele, kterým je příliš drastická dieta.

Hladovka, vynechané porce jídla, extrémně snížený kalorický příjem – to jsou všechno praktiky, jimiž se lidé „mučí“ ve snaze zbavit se nadbytečných kil. Zapomínají ale, že když se tělu nedostává energie, reaguje v rámci svých adaptačních mechanismů zpomalením metabolických procesů. Jestliže organismus neví, kdy a v jakém množství získá další živiny, snaží se šetřit s těmi stávajícími. Tím pádem váha neklesá tak, jak bychom si představovali, a v panice ještě přitvrdíme.

Tělo zareaguje snížením hmotnosti, přijde krátkodobé nadšení z výsledku, ovšem psychika zmítaná nedostatkem kalorií (často na hranici podvýživy) zajistí, aby apetit vyhrál nad pevnou vůlí. To jsou ty chvíle, kdy se přestaneme ovládat, vypleníme ledničku a druhý den vstaneme v oparu výčitek svědomí. K nim se přidá poraženecký postoj, že teď už nemá smysl se dál trápit, takže kalorické orgie pokračují a do týdne ukazuje váha hodnoty jako na začátku. Mnohdy i horší.

Co z toho vyplývá? Zjištění, že dieta není řešením. Tím netvrdíme, že můžete zhubnout, aniž byste řešili, co jíte. Naopak. Tímhle směrem svou pozornost upřít musíte. Ovšem ne na týden nebo měsíc, ale na celý život.

Potřebujete najít takový stravovací způsob a režim, který vám bude dlouhodobě vyhovovat, aniž byste bojovali s nezvladatelnými chutěmi, trpěli hlady a psychicky strádali.

Zkuste pro změnu hubnout nikoli pomocí diety, ale na základě správně upraveného jídelníčku.

Všímáte si toho rozdílu mezi „dietou“ a „upraveným jídelníčkem“? Samotné slovo DIETA chronickým dietářům nahání strach. Spojují si ho s diskomfortem a selháním. A to už samo o sobě není vůbec dobrý předpoklad úspěchu.

Cílená úprava jídelníčku oproti tomu neevokuje kručení v břiše ani pocity zmaru.

V ČEM NÁS JOJO EFEKT OHROŽUJE

Nejde jen o to, že si nemůžete obléknout šaty vysněné konfekční velikosti. Kolísání váhy s sebou nese i určitá zdravotní rizika. Mezi ně patří:

Změna poměru svalové a tukové hmoty

Drastické diety vás připraví v mnoha případech nikoli o nevzhledné tukové polštáře, ale především o svalovou hmotu, tu ovšem k životu (i hubnutí) potřebujete. Kila, která nabíráte, když dieta selže (a vy s ní), jsou ovšem převážně ve formě tuku.

I z tohoto důvodu si na seznam k úpravě jídelníčku připište ještě pravidelné cvičení – ideálně kombinaci posilování a aerobních aktivit.

Zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob

Zvýšený podíl tukové tkáně s sebou nese řadu zdravotních rizik, z nichž mnohé souvisí právě se srdcem a cévami. A odborníci se navíc shodují, že kolísání váhy může být v řadě ohledů škodlivější, než když je někdo obézní stále. Výkyvy totiž zdraví opravdu nesvědčí.

Riziko rozvoje diabetu II. typu

Jojo efekt má pochopitelně vliv i na hladinu hormonů, včetně kortizolu. Hladina tohoto tzv. stresového hormonu v zátěžových situacích roste, což podporuje zvýšené ukládání tuků, zejména v oblasti pasu. A tuk uložený na břiše je už dlouhou dobu spojován s rizikem diabetu.

Vysoký krevní tlak

Rychlý nárůst hmotnosti způsobený jojo efektem často vede ke zvýšení krevního tlaku a jeho hladina se tím pádem může dostat do rizikových hodnot.

Psychické problémy

Neúspěch v hubnutí je většinou příčinou velké frustrace. A ta sama o sobě nevytváří ideální podmínky pro budoucí úspěch. S každým dalším selháním si méně věříte. A z tohoto začarovaného kruhu byste se měli vymanit. Jak?

Místo viníka (ten je dobře známý) hledejte řešení:

1) Stanovte si konkrétní a reálné cíle. Například: Šest dnů v týdnu nebudu jíst smažené pokrmy.

2) Obklopte se lidmi, kteří vám budou oporou. Společnost pokušitelů, kteří vám strkají pod nos čokoládu se slovy: „Přece se nebudeš trápit,“ opravdu nepotřebujete.

3) Vyhněte se stresující nadměrné sebekontrole – tzn. na váhu si stoupněte jen jednou týdně, nepanikařte kvůli každé kalorii. Když výjimečně sníte něco ne tak úplně zdravého, vykompenzujte to pohybem, nikoli výčitkami svědomí a poraženeckým postojem.

Zdroj:

https://www.databazeknih.cz/knihy/zhubnete-navzdy-konecne-bez-jojo-efektu-143734