Jednoznačnou odpověď ale nečekejte. Hubnutí – stejně jako veškeré procesy probíhající v lidském těle – je velmi individuální záležitost. Jeho rychlost závisí na několika základních faktorech:

Věk

Nejenom nevhodný životní styl, ale i stárnutí jako takové má za důsledek nárůst váhy, respektive zvýšení podílu tukových rezerv a úbytek svalové hmoty. Bohužel tedy platí, že čím je člověk starší, tím obtížněji hubne. Obtížněji ale neznamená vůbec!

Pohlaví

Ženy mají v porovnání s muži vyšší procento tělesného tuku a pomalejší metabolismus, to mluví v jejich neprospěch, když přijde řeč na rychlost hubnutí. Žena tedy bude potřebovat trochu více trpělivosti, nicméně k cíli se může probojovat stejně tak dobře jako muž.

Zdravotní stav

Chronická onemocnění, jako poruchy štítné žlázy, hormonální problémy atd., mohou hubnutí negativně ovlivnit, případně mu i zamezit.

Výchozí váha

Jinak se bude hubnout člověku, který začíná na 130 kg, a jinak někomu, kdo potřebuje shodit deset kilo. V počáteční fázi (více o fázích hubnutí zde) bývá procentuální úbytek váhy srovnatelný u obou skupin, což ve výsledku znamená, že tlouštík shodí klidně dvojnásobek. Díky provedeným studiím víme, že za první dva týdny zhubnou lidé, kteří sníží svůj kalorický příjem o 1 000 kcal a přidají fyzickou aktivitu, až 4 % svojí tělesné hmotnosti. To by v případně obézního 130kg pacienta znamenalo váhový úbytek 5,2 kg, zatímco člověk o váze 80 kg by shodil 3,2 kg. Každopádně jde o teoretické odhady a reálný výsledek je vždy souhrnem působení mnoha různých faktorů.

Kalorický deficit

Hubnout budete pouze za předpokladu, že se tělo dostane do tzv. kalorického deficitu, tzn. více kalorií vydáte, než přijmete. Logicky pak zhubnete více, pokud uberete na denním příjmu 500 kcal místo 200 kcal. Tahle úměra ale nefunguje donekonečna. Drastický kalorický deficit dostane tělo do fáze ohrožení, nastartují se život zachraňující procesy a rozhodně nemůžeme mluvit o zdravém, efektivním hubnutí.

Spánek

Bývá přehlíženým, ale přitom velmi důležitým faktorem. Chronický nedostatek spánku totiž hubnutí výrazně zbrzdí. Obvykle totiž platí, že člověk trpící spánkovou deprivací častěji sáhne po kalorickém jídle s vysokým podílem cukrů a/nebo tuků.

Užívané léky

Určité skupiny léků, například některá antidepresiva, mohou vést u citlivějších lidí k nárůstu hmotnosti, případně brzdí vaši snahu o zhubnutí.

Jak rychlé je zdravé hubnutí

O rychlejší úvodní fázi už řeč byla, ta ale posléze přechází do stadia, kdy je úbytek na váze menší, nicméně při dodržení potřebných pravidel stabilní. Odborníci se shodují, že pokud týdně zhubnete 0,5–1,5 kg (případně zhruba 1 % svojí stávající váhy), jde o úbytek, který neohrožuje zdraví a nezvyšuje riziko jojo efektu.

Úspěšné hubnutí vyžaduje trpělivost. Kila navíc jste nenabrali přes noc, tak nečekejte, že se jich zbavíte raketovým tempem. Bude to běh na dlouhou trať, ale když si vytvoříte optimální podmínky a vynaložíte potřebné úsilí, vítězné protnutí cílové pásky vás nemůže minout.