Vývarová dieta je 21denní stravovací plán, který kombinuje prvky nízkosacharidové paleo diety s půstem, při kterém konzumujete pouze vývar z kostí. Konkrétně jde o to, že pět dní v týdnu jíte nízkosacharidové paleo jídlo, zatímco dva dny v týdnu se postíte na kostním vývaru.

Zdroj: Youtube

Jak to funguje?

Tato trendy dieta je v podstatě kombinací několika jiných diet - paleo a nízkosacharidové diety a přerušovaného půstu. Každý ze tří týdnů začíná dvěma dny půstu, kdy je doporučeno vypít 5-6 hrnků vývaru a omezit kalorický příjem na 300-500 kalorií denně. Po 19. hodině se jíst nedoporučuje. Následuje pět nepůstových dnů, kdy můžete konzumovat tři paleo a keto jídla během dne, a mezi nimi vypijete 3 hrnky vývaru.

Co se jí?

Vývar, který se během celé diety konzumuje, je z vývar z kostí, nejlépe hovězích. Kromě vývaru při nepůstových dnech můžete jíst maso, ryby, nízkosacharidovou zeleninu jako tu listovou, nebo například brokolici či fazolky. Dát si můžete ovoce s nižším glykemickým indexem - jablka, pomeranče, třešně nebo meruňky. Vychutnat si můžete avokádo, ořechy i olivy.

Co při vývarové dietě vynechat

Při vývarové dietě se úplně vynechávají obiloviny (např. rýže, oves), vysokoškrobová zelenina (např. brambory, kukuřice), mléčné výrobky jako mléko nebo sýr. Nejí se ani zpracované potraviny ( chipsy, sušené ovoce) a rafinované tuky a sladidla (margarín, med...)

Sečteno a podtrženo

Studie i výzkumy opravdu potvrzují, že díky kalorickému deficitu při vývarové dietě zhubnete. Jako u všech ostatních diet a kůr ovšem platí to samé - jakmile s dietou skončíte, dostaví se tvrdý Jojo efekt. Jediná dieta, která je zdravá a udržitelná, je naslouchání vlastnímu tělu, zdravý životní styl a každodenní pohyb na čerstvém vzduchu.

Zdroje: