Předně byste si měli uvědomit, že pevné břišní svaly nejsou jen o estetice. Každý trenér či ortoped vám potvrdí, že vypracované břišní svalstvo stabilizuje páteř i pánev, zajistí, aby vás nebolela záda v bedrech, a zlepší celkové držení těla. Navíc – a tady už jsme i u té estetiky – budete vypadat vyšší, tím pádem i štíhlejší. Nejenom v pase, ale všude!

Další argumenty pro to, abyste se začali snažit, nejspíš nepotřebujete. Je tedy namístě přejít k tomu, co vlastně dělat, abyste pod vrstvou tuku objevili svoje břišní svaly.

ČTYŘI CVIKY PRO SEXY BŘICHO

ZKRACOVAČKY
Odcvičte: 3 série o 12–15 opakováních

Cvik aktivuje: hlavně horní partii břicha

ZAČÁTEK: Lehněte si na podložku na záda, nohy pokrčte v kolenou, chodidla spočívají celou plochou na podlaze. Dlaně zvedněte k hlavě nebo nechte paže podél těla.

PROVEDENÍ: Silou břišních svalů zvedejte horní část zad a ramena nad zem. V této poloze chvíli setrvejte a pak se pomalu vracejte do výchozí polohy. Cvik opakujte.

OBRÁCENÉ ZKRACOVAČKY
Odcvičte: 3 série o 12–15 opakováních

Cvik aktivuje: hlavně dolní partii břicha

ZAČÁTEK: Lehněte si na záda na podložku, paže položte podél těla, dlaně směřují k zemi. Pokrčte nohy v kolenou a zvedněte je tak, aby byla lýtka rovnoběžně se zemí.

PROVEDENÍ: Zvedněte boky a táhněte kolena směrem k hrudníku. Pak se pomalu vracejte do výchozí polohy. Cvik opakujte.

ZDVIHY NOHOU
Odcvičte: 3 série o 12–15 opakováních

Cvik aktivuje: hlavně horní partii břicha a šikmé břišní svaly

ZAČÁTEK: Lehněte si na záda na podložku, nohy držte u sebe, paže jsou podél těla. Zatněte břicho a zvedněte ramena a nohy kousek nad zem.

PROVEDENÍ: Zvedněte pravou nohu tak, jak vidíte na snímku. Položte ji zpět a zvedněte levou. Takto pokračujte v rámci celé série, odcvičte stejný počet opakování na obě nohy.

VZPORY
Odcvičte: 3 série po 30 sekundách

Cvik aktivuje: hlavně horní partii břicha

ZAČÁTEK: Lehněte si na zem na břicho, chodidla držte u sebe. Zvedněte se na předloktích, lokty jsou přímo pod rameny.

PROVEDENÍ: Zvedněte boky nad zem a balancujte pouze na špičkách chodidel a předloktích. Zpevněte břicho a v této pozici setrvejte 30 sekund, postupně přidávejte na celou minutu.

+ 4 DOBRÉ TRÉNINKOVÉ RADY NAVÍC

1) Neprovádějte cviky na břicho bezmyšlenkovitě. Přemýšlejte nad cvikem, který zrovna děláte, snažte se o spojení mezi svalem a myslí při každém opakování.

2) Do tréninku zařazujte cvik aktivující všechny partie břicha, snažte se zatížit šikmé břišní svaly, horní a dolní část.

3) Při provedení cviků na jiné svalové partie držte vždy břicho zpevněné a zatažené, ať se jedná o dřepy, nebo cviky na záda, je to velice důležité. Správným držením těla totiž posilujete svalstvo trupu a současně stabilizujete páteř.

4) Cvičte pomalu a ve stabilním tempu. Ošizená opakování provedená příliš rychle nemají na rozvoj svalů nijak příznivý vliv, a dokonce mohou být riziková z hlediska možného zranění.

ABY BYLO OPRAVDU PLOCHÉ…

Říká se, že břicho vzniká v kuchyni. Pokud nepřizpůsobíte jídelníček, nezachrání vás ani sebelepší trénink. Musíte spálit přebytečné tuky, abyste pod nimi objevili svoje břišní svaly.

Každý má břišní svaly – jen jsou často pokryty vrstvou tuku. Urychlete jeho spalování intervalovým tréninkem, při kterém střídáte fáze o velmi vysoké intenzitě s fázemi středně až mírně náročnými.

Překvapivě mohou proti tukům pomoci tuky – ořechy, avokádo a tučné ryby coby zdroje zdravých tuků. Ačkoli se to zdá být na první pohled zcela nemožné, některé tuky opravdu aktivují spalování svých – v tukových buňkách pečlivě uložených – kolegů.

Vláknina je přítelkyní štíhlého pasu. Pokud budete jíst více rozpustné vlákniny, podpoříte úbytek tuku uloženého kolem pasu. Bylo prokázáno, že každých 10 gramů rozpustné vlákniny redukuje při dlouhodobé pravidelné konzumaci množství viscerálního tuku (to je ten obalující v dutině břišní vaše vnitřnosti) o 3,7 %. Tato vláknina navozuje pocit nasycení, protože na sebe v žaludku váže vodu a vytváří hustou substanci, zpomalující trávení potravy a její průchod zažívacím traktem.

Hubněte spánkem. Ne nadarmo se říká – spánkem ke kráse. Lidé, kteří málo spí, snáze přibírají na váze. Odborníci proto doporučují 7–9 hodin spánku denně.