Je neuvěřitelné, jak obrovskou popularitu si citronová voda získala. Její pověst se historicky vydala strmě vzhůru až na piedestal zdravého těla očištěného od škodlivin a schopného spalovat tuky raketovou rychlostí. Opravdu si tohle renomé zaslouží? Bude tak zásadní rozdíl, jestli si do sklenice s vodou vymačkáte pomeranč, grep nebo právě citron a nápoj vypijete v sedm ráno nebo ve tři odpoledne?

Pojďme se podívat, kvůli čemu je pití vody s citronem vlastně tolik opěvováno.

1. Voda s citronem po ránu vám zvedne náladu

Bezpochyby bude občerstvující, ale má nějaký konkrétní účinek, který vás pozitivně naladí? Podle odborníků by se takový efekt dal přičíst například dávce vitaminu C. Existují totiž studie prokazující, že u lidí trpících nedostatkem tohoto vitaminu dochází k poruchám nálad a jsou náchylnější k emočním problémům. Doplnění chybějícího vitaminu by pak mohlo tyto potíže zmírnit. V praxi ale narazíte na zásadní obtíž – voda s citronovou šťávou totiž neobsahuje takovou dávku vitaminu C, která by mohla mít opravdu výrazný účinek.

Závěr vědců je tedy jasný – nejsou k dispozici dostatečné důkazy o tom, že by citronová voda měla vliv na zlepšení nálady či nárůst hladiny energie.

2. Voda s citronem podporuje trávení

Je otázkou, na čem staví zastánci této myšlenky. Teoreticky by se jim nabízela možnost, že citronová voda podporuje vylučování žlučových kyselin. Ty jsou pro naše trávení velmi důležité, protože zajišťují správnou funkci tenkého střeva a také vstřebávání mastných kyselin a vitaminů rozpustných v tucích. Nicméně z vědeckého hlediska není účinek citronové šťávy zcela jasný. A lékaři se obvykle shodují na tom, že u pacientů trpících nedostatečnou tvorbou žlučových kyselin jde o problém, který nespraví sklenice vody s citronem.

Na podobně chatrných základech pak stojí i tvrzení, že kyselina citronová zlepší trávení, protože v žaludku spolupracuje se žaludečními kyselinami. Znovu platí – pokud máte v pořádku žaludek, včetně dostatečné tvorby žaludečních kyselin, citronová šťáva nesehraje nijak významnou roli. A jestliže čelíte nějakému zdravotnímu problému v návaznosti na nedostatek žaludečních kyselin, pak byste měli vyhledat odbornou pomoc a nespoléhat na citronovou vodu po ránu.

O trochu reálněji se jeví možnost, že konzumace kyselého nápoje nalačno může zlepšit vstřebávání některých živin a zpomalit následnou absorpci sacharidů. V tomto směru si ale budeme muset počkat ještě na průkazné vědecké studie.

Někdy se objevují zmínky o obsahu vlákniny v citronové vodě, ale ta trocha dužiny, která se do nápoje dostane, není většinou vůbec v měřitelném množství.

Pokud bychom měli dospět k nějakému pozitivnímu závěru, pak je možné konstatovat, že podle dostupných zdrojů by citronová šťáva mohla zlepšit vstřebávání výživných látek ze žaludku a zpomalit vstřebávání sacharidů. Konkrétní odpověď, zda takto může působit voda s citronem, ale nabídnou až další provedené studie.

3. Voda s citronem zajistí detoxikaci

Zde je namístě si nejprve ujasnit, že detoxikaci těla nezajišťují žádné látky přijímané ve stravě nebo výživových doplňcích. Tělo má vlastní detoxikační mechanismy a tyto procesy zvládá zcela samo. Existují určité výživné látky, které mohou ovlivnit aktivitu detoxikačních enzymů v játrech. Jednou z nich je i tzv. limonen (látka obsažená v citronech), díky pokusu provedenému na myších o tomto jeho účinku víme. V současné době ale nemáme k dispozici studii, která by přišla s konkrétní účinnou dávkou limonenu a případně dalších složek citronové šťávy efektivně stimulujících detoxikaci lidských jater.

Nezbývá než konstatovat, že v tuhle chvíli není zcela jasné, zda citronová voda může účinně napomáhat detoxikaci lidského organismu. Teoreticky ano a snad nám věda výhledově přinese konkrétnější výsledky.

4. Voda s citronem podporuje hubnutí

Možná i vy patříte do početné skupiny lidí, kteří s pitím citronové vody začali ve snaze zhubnout. Koneckonců celá řada dietních režimů začíná den tímto rituálem. Mnohé míchají vodu nejenom s citronovou šťávou, ale také s dalšími ingrediencemi. A není výjimkou, když daná metoda staví na tom, že řadu dní nic nejíte, pouze pijete takový nápoj s přesně stanovenou recepturou.

Pokud je konzumace vody s citronem (a případně s dalšími složkami) spojena s hladovkou, pak samozřejmě posunete ručičku váhy požadovaným směrem. Ale nečekejte, že odbouráte tuky. V první řadě se z těla vyloučí nadbytečná voda. A to v důsledku nedostatku sacharidů. Na jeden gram glykogenu (v této formě tělo ukládá sacharidy do svalů a jater) se totiž vážou zhruba tři gramy vody. Nedostatečný (či nulový) příjem sacharidů vede k vyprázdnění glykogenových rezerv během jednoho až dvou dnů. Zhubnete tedy klidně i několik kilogramů, když s glykogenem mizí i nahromaděná tekutina. Jakmile začnete jíst a doplníte glykogenové zásoby, kila máte zpět. Tento proces se dá jen stěží nazvat efektivním hubnutím.

Trochu jiný je mechanismus účinku některých fytochemických látek v citronové šťávě. Studie prováděné na myších totiž poukazují na zvýšenou oxidaci mastných kyselin a tím možnou efektivní prevenci obezity vlivem těchto složek. Není ovšem prokázáno, že bychom se takového účinku dočkali i u lidí.

Jisté ale je, že pokud si místo slazené limonády dáme perlivou vodu s čerstvou citronovou šťávou, omezíme příjem kalorií, a to se ve snaze zhubnout rozhodně může pozitivně promítnout. Voda s citronem tedy možná nemá žádné unikátní schopnosti, co se týče stimulace odbourávání tuků, ale určitě vám pomůže zlepšit pitný režim, aniž byste riskovali příjem nadbytečných kalorií.

5. Voda s citronem brání tvorbě ledvinových kamenů

Konečně se dostáváme k jasným, ověřeným výsledkům. Víme totiž, že když se v ledvinách smíchá vápník a citrát, působí to jako prevence vzniku ledvinových kamenů. Moč s nízkou hladinou citrátu vás vystavuje zvýšenému riziku ledvinových kamenů. Přitom 85 ml citronové šťávy zvýší množství citrátu v moči stejně jako citrát draselný používaný k léčbě těchto potíží. V tomto směru se tedy účinky citronové šťávy jeví velice slibně.

Je třeba se obávat nějakých negativních účinků pravidelného pití citronové vody po ránu? Jednu věc byste měli mít na paměti – kyseliny v citronové šťávě mohou narušovat zubní sklovinu. Takže není vhodné si ihned po vypití citronové vody čistit zuby, lepší bude dát si žvýkačku, která neutralizuje kyselost v ústech.

A rada závěrem? Jestli vám pomáhá při ranním probuzení rituál s citronovou vodou, klidně se ho držte. Nečekejte od něj ale zázraky, neberte ho jako všelék, nemyslete si, že sklenice vody s citronem spolehlivě vyváží koblihu nebo smažené hranolky.