„Čím více se potíte, tím více hubnete“

Spousta lidí má pocit, že čím více se ve při tréninku nebo jiné fyzicky náročné aktivitě potí, tím více spalují tuk, který vyplavují potem. Jedná se pouze o mýtus.

Lidé si v létě a v teplých místnostech fitness center myslí, že díky vysokému pocení více spalují. Může se to zdát, ale opak je pravdou. Dokonce tělo spaluje více v chladnějším prostředí, protože musí vynaložit více úsilí, aby tělo nejprve zahřálo.

„Z tuků se stávají svaly“

Opět se jedná pouze o další mýtus.

Je sice pravda, že se může stát, že na stejné váze budete vypadat pokaždé jinak. Ale není to způsobené tím, že by se vaše tuková zásoba změnila ve svaly.

Svalovou hmotu tvoří převážně bílkoviny a ty patří z chemického hlediska do jiné skupiny, než jsou tuky.

Jak funguje hubnutí? Kam se tedy tuk ztrácí?

Celé hubnutí je postavené na jednoduchém mechanismu, kdy se naše tukové buňky smršťují. Při hubnutí dochází ke zmenšování těchto tukových buněk a snižuje se také obsah tuku v buňce, ale samotná buňka v těle nadále zůstává.

Je důležité zvolit správnou metodu hubnutí – zdravý a vyvážený jídelníček a také adekvátní pohyb včetně silového tréninku. Poté donutíte tělo, aby využilo obsah tuku v buňce a přeměnilo tuk na energii, kterou vzápětí využije buňka kosterního nebo srdečního svalu.

Tuk se mění na energii

Laicky řečeno, tělo využije tuk (tukový obsah v buňce) na energii.

Teď už vám možná dává více smysl důležitost aktivity během dne. Bez pohybu tělo nemá, proč využívat a čerpat energii.

Při hubnutí je zásadní být v kalorickém deficitu, spotřebovat více energie než–li vydat. Toho dosáhnete nejen zdravým a vyváženým jídelníčkem, ale také pohybem.

Zdroj:
https://www.dama.cz/clanek/kam-mizi-tuky-zjistete-co-se-v-tele-deje-kdyz-zacnete-s-hubnutim