Kila by měla mizet pomalu

Hubnutí není sprint, ale maraton. Není tedy dobré nasadit po startu zběsilé tempo, protože pak odpadnete v půlce. Odborníci se shodují, že za zdravý se dá považovat váhový úbytek 0,5–1 kg týdně. Připodobněno k metafoře s maratonem je právě tohle rychlost, díky které proběhnete úspěšně cílem.

Na čem závisí rychlost hubnutí?

  • Jedním ze základních faktorů je výchozí hmotnost. Obézní lidé po vhodné úpravě stravy hubnou zpočátku rychleji než ti, kteří se potřebují zbavit jen řádově několika kilogramů. Jestliže si totiž žena vážící 85 kg upraví kalorický příjem tak, aby odpovídal její cílové hmotnosti, řekněme, 60 kg, vytvoří velký kalorický deficit – větší, než jaký vznikne u té, která chce zhubnout pouhých 5–7 kg. Kalorický příjem je samozřejmě velmi důležitý, ale bylo by chybou se domnívat, že váš úspěch závisí pouze na počtu přijatých a vydaných kalorií. Významnou roli sehraje také kvalita potravin, načasování jednotlivých porcí a vyváženost jídelníčku. Nejde tedy jen o jednoduchou matematickou rovnici.
  • Dále je třeba vzít v potaz i nastavení denního kalorického příjmu. Nedává smysl snažit se o co nejnižší příjem kalorií. Drastické omezení jídla totiž vede k naprostému opaku – tělo začne ze strachu o zachování svých funkcí kalorie šetřit a zpomalí metabolické procesy. Tím se současně oslabí imunita, zvýší riziko zranění, pokud sportujete, a rozhodně nemůžete čekat zázraky v podobě prudkého poklesu váhy.
  • Nejde jenom o samotné spalování kalorií. Hubnutí je komplexní proces, v němž mají svoje místo také hormony – mimo jiné i ty, které kontrolují chuť k jídlu. Jejich hladinu přitom může negativně ovlivnit například stres, nedostatek spánku či narušení střevní mikroflóry.

Je normální, když váha kolísá?

Samozřejmě. Není reálné, abychom vážili stále stejně. Naše hmotnost se mění ze dne na den, dokonce i z hodiny na hodinu. Závisí totiž mimo jiné na množství vody v těle, objemu nestrávené potravy atd. U žen souvisí výkyvy váhy také s hormonálním cyklem. Určitě jste si někdy všimly, že v jisté fázi cyklu jsou vám džíny těsnější, přičemž o týden později je všechno jinak. To jsou všechno děje, které nemusí souviset až tolik s jídelníčkem, jako spíš s hladinou příslušných hormonů.

Chce to hlavně trpělivost

Možná znáte řadu lidí, kterým se na základě nějaké „zázračné“ diety podařilo shodit obdivuhodné množství kilogramů. Zamyslete se ale nad tím, kolik z nich vypadá skvěle ještě půl roku po ukončení dietního režimu! Možná máte problém si na někoho takového vzpomenout. A věřte, že za tu chvilku slávy a pocitu štěstí jojo efekt rozhodně nestojí. Jednak neprospívá vašemu zdraví, ale zároveň doslova ruinuje psychiku.

Dejte přednost stabilnímu, klidnějšímu tempu, které neohrozí vaše zdraví a zajistí dosažení kvalitních výsledků, ze kterých se budete moci těšit napořád. Možná vám kilo týdně nepřipadá moc, ale uvědomte si, že to je celých 12 kg za čtvrt roku, kterým navíc dáte sbohem, aniž byste vzápětí 10 nabrali zpátky. Zdravé hubnutí trvá déle, ale když se vám podaří se obrnit potřebnou trpělivostí, bude pro vás mnohem příjemnější a především nebude krátkodobé. S tímhle přístupem máte šanci svůj život jednou provždy změnit.