Když je vám… DVACET

ČEMU ČELÍTE

Náročnému studiu, často hektickému a ne zrovna uspořádanému životu studenta. Případně o pár let později nástupu do prvního zaměstnání, který s sebou mnohdy přináší hodně stresu.

JAK TO ŘEŠIT

Je dobré zavést nějakou pravidelnost, není to úplně snadné, když každý semestr vypadá jinak, případně se coby čerstvý zaměstnanec vracíte domů unavení.

Řekněte si, že si půjdete dvakrát třikrát týdně zaběhat, poohlédněte se po nějakém fitku, které máte cestou ze školy nebo z práce. Jakmile už se usadíte doma, riziko, že se nezvednete z gauče, bývá nemalé.

Když je vám… TŘICET

ČEMU ČELÍTE

Neuvěřitelnému kolotoči činností, jako je péče o rodinu v kombinaci s pracovními povinnostmi. V tomhle životním období bývají vaše zájmy často na posledním místě. Vyšetřit si čas jen pro sebe se náročností vyrovná výcviku astronautů v NASA.

JAK TO ŘEŠIT

Klaďte si drobné, leč nekompromisní cíle. Začněte třeba deseti minutami denně, které budete mít jenom pro sebe. Zkuste běhat s kočárkem, tipů na trénink venku najdete spoustu a super bude, když se domluvíte s kamarádkou, která prochází stejnou životní etapou. Jestli se vám noc co noc sedmkrát budí batole, nechcete poslouchat, jak si někdo v neděli přispal do oběda. S člověkem na jedné vlně získáte potřebnou motivaci.

Když je vám… ČTYŘICET

ČEMU ČELÍTE

Tohle bývá poměrně stabilní životní období, i když samozřejmě krizovky se mohou vyskytnout jak na poli partnerském, tak profesním. Navíc zjišťujete, že vaše tělo už není takové jako dřív. Vstávání občas bolí nejenom psychicky, ale také fyzicky – zatuhlý krk, bolavá záda, chvíli to trvá, než se rozhýbete. Kladete si otázku, jestli se hlásí stáří.

JAK TO ŘEŠIT

Ideálně dostatečnou fyzickou aktivitou, zdravou stravou a správně nastavenou hlavou. Jste ve věku, kdy rozhodně můžete dosáhnout kvalitních výsledků. Obvykle už na vás děti nejsou tolik závislé, takže si můžete lépe nárokovat čas pro sebe – dělejte to! Je to potřeba. Co investujete do svojí kondice nyní, to se vám za pár let vrátí. Nyní ještě o kvalitě života v seniorském věku nejspíš nepřemýšlíte, na to máte aktuálních starostí nad hlavu, ale současně se na zdravý životní styl dávno nedíváte jako na prostředek, jak mít super formu do plavek, jde vám více o pevné zdraví a dobrý pocit sama ze sebe.

Když je vám… PADESÁT A VÍC

ČEMU ČELÍTE

Čas od času se ozývají klouby, při pohledu do zrcadla po ránu sebou nezřídka kdy zděšeně trhnete. Velkou výhodou bývá drobná oční vada, díky níž se bez brýlí z odrazu v zrcadle stává impresionistický obraz s velmi shovívavým pojetím. Dobré je, že díky odrostlým dětem a (doufejme) stabilnímu zaměstnání máte více času pro sebe.

JAK TO ŘEŠIT

Snažte se, abyste se každý den měli na co těšit. Jste ve věku, kdy už máte v hlavě spoustu věcí porovnaných, víte, jaké jsou vaše priority, že není dobré trápit se malichernostmi, případně okolnostmi, které nemůžete změnit. Udržujte se v dobré formě prostřednictvím aktivit, které vás těší, v jídelníčku se snažte držet pravidla 80 : 20 (80 % zdravé stravy, 20 % se nabízí coby prostor k hřešení).

Je důležité najít si na každém věku pozitiva a užít si životní období, jímž právě procházíte.