Mindful eating, česky se většinou překládá jako vědomé jedení, by vás mimo jiné mělo zbavit jedení ve spěchu, kdy si člověk ani úplně neuvědomuje, kolik a čeho do sebe z toho bistra na rohu u počítače naházel. Není divu, že vám v takovém případě včas nedojde, že už máte dost a měli byste s jídlem přestat. Vědomé stravování k jídlu přistupuje úplně odlišně, jen chce nějaký čas a trénink, abyste se naučili jíst jinak.

Dneska běžně jíme nejen u počítače, ale i v autě nebo za chůze po městě, často bezmyšlenkovitě a bez toho, abychom měli skutečný hlad. Často místo něj uspokojujeme spíše emocionální potřeby, ať už nudu, úzkost, nebo stres.

Cílem vědomého jedení není to, abyste se snad stali dokonalými, ale vždycky jíst v naprostém klidu a už nikdy si nedat nic někde na ulici. Vědomé jedení vám nestanoví, kolik kilojoulů byste měli sníst a jaká jídla jednou pro vždy vyškrtnout ze svého jídelníčku. Ale mělo by vás naučit soustředit se na jídlo, vnímat ho všemi smysly a užívat si přítomný okamžik nejen při jídle samotném, ale i při jeho přípravě, nebo dokonce už při nakupování surovin.

To všechno vám může pomoci vyhnout se přejídání, usnadnit změnu stravovacích návyků kýženým směrem a dost možná i zbavit se zažívacích potíží nebo něco shodit.

Tyto výhody můžete získat, pokud se rozhodnete pro mindful eating:

  • Zpomalíte a u jídla si odpočinete od hektického dne.
  • Zmírní se váš stres a vaše úzkosti.
  • Změní se váš vztah k jídlu, už by se tolik nemělo stávat, že například budete zajídat vztek na šéfa anebo partnera.
  • Naučíte se lépe si vychutnat jídlo.
  • Díky tomu, že budete více přemýšlet nad výběrem jídla, pravděpodobně vyberete něco zdravého.
  • Zlepší se vám případné zažívací potíže, protože přestanete jíst ve spěchu.
  • Přestanete se přejídat.

Jak trénovat vědomé stravování

Abyste si procvičili všímavost v souvislosti s jídlem, bude to vyžadovat vaše plné nasazení a soustředění. Tohle se zkrátka nedá dělat mimoděk, vlastně je to přesný opak podobného přístupu.

Zapomeňte na to, že budete jíst a při tom koukat do mobilu nebo sledovat oblíbený seriál. Začněte tím, že zkusíte jíst vždycky v klidu tak, že si na jídlo skutečně vyhradíte čas nebo prostor. Možná pro vás bude nejsnazší začít to trénovat doma na snídani nebo večeři, které si sníte u stolu, přičemž nebudete dělat nic jiného. Možná vám to připadá jako mrhání časem, věnovat se nějakých dvacet minut jen jídlu a ničemu jinému – ale schválně, kolik času pak prokrastinujete třeba s mobilem v ruce, místo abyste si před spaním četli něco pořádného?

Nemusíte hned jíst pomalu a soustředěně celých dvacet minut, pro začátek stačí třeba pět. Časem se dokážete soustředit po celou dobu jídla. Nakonec si dokážete stejně vědomě prožít i nakupování a přípravu pokrmů. Začněte se zajímat o to, odkud vaše jídlo pochází, neberte ho jako anonymní výrobek, který v supermarketu jen hodíte do košíku.

Při jídle se nalaďte na svůj hlad, ale nehltejte. Naopak, začněte jíst až chvíli po tom, co se usadíte k talíři. Věnujte pozornost textuře, konzistenci, barvám a vůni jídla. Vybavilo se vám něco, co jste zažili dříve? Pokuste se během konzumace identifikovat veškeré přísady, všechny různé příchutě. I proto je důležité, abyste jedli pomalu a pečivě žvýkali, nebojte se mezi sousty odkládat příbor. Díky tomu si zároveň včas uvědomíte, že už jste sytí. Ani po jídle nemusíte hned spěchat od stolu. Nechte doznít potěšení z toho, že jste se mohli najíst a že vám to chutnalo. Poděkujte v duchu za jídlo.