Každoročně před vánočními svátky se vyrojí doporučení, jak co dělat zdravěji typu: místo cukroví mlsejte sušené ovoce, majonézu v salátu nahraďte jogurtem, řízky připravujte ‚na přírodno‘, nikoliv v trojobalu... Uspokojení z jídla ne a ne se dostavit a my sníme víc, než kdybychom sáhli po méně dietní, zato lákavější variantě. Jděte na to letos jinak, chytře. Základem, na kterém stavíme celý rok, platí o Vánocích o to víc: Neexistují zdravé a nezdravé potraviny, ale pouze zdravá a nezdravá množství. Na to pamatujte, až si půjdete pro přídavek.
Tady je 7 nejčastějších úskalí vánočního hodování a tipy, jak z nich elegantně vykličkovat.
1. Cukroví – sladká past
Cukroví k vánocům rozhodně patří, proto si jej neodpírejte. Jděte na to ale chytře. Dopřejte si pár kousků jako dezert po jídle. K snídani nebo ke svačině si naložte na talířek omezené množství a k nim přidejte bílkovinu (pár lžic tvarohu nebo bílého jogurtu). Snížíte tak glykemický index, což zajistí, že hladina cukru v krvi nevylítne tak prudce. Šetříte svoji slinivku a nebudete mít hlad tak brzy.
2. Miska buráků na posezení
Se slanými buráky, brambůrkami nebo jinými solenými oříšky je to stejné jako s cukrovím. Sůl v kombinaci s tukem tvoří pro náš mozek neodolatelnou kombinaci. Radíme je proto nahradit miskou nesolených mandlí. Jsou zdravější a plné bílkovin. Nebo zkuste dýňová semínka opražená na suché pánvi s umeoctem, uspějí i u návštěv. Nabídnou-li vám na návštěvě, raději zdvořile odmítněte.
3. Nepozorné jedení
Snídáte a večeříte u televizní pohádky, protože program v televizi je o vánocích tak dobrý a vrací vás do dětství. U oběda zkoumáte, jak slaví přátelé na sociálních sítích nebo si smskujete s kamarádkou? Ani nevíte jak, ale už jste snědli celý talíř a ústa by stále jedla? Tímhle tempem z vás za chvíli bude koule, ale tuková.
Sváteční dny jsou ideální k nácviku pomalého vědomého jezení. Při jídla u rodinného stolu vnímejte ostatní, povídejte si, odkládejte příbor. Soustřeďte se na vůni, chuť, zkrátka užívejte si jídlo tak dlouho, jak jen to je možné. Tím dosáhnete pocitu sytosti dřív, než se přejíte.
4. Dojídání za každou cenu
Když před vás dají talíř s jídlem, ani vás nenapadne přestat, doku není prázdný? Jste přeci slušně vychovaní. Výsledkem jsou bolesti žaludku, někdy i křeče a poté únava. Nadměrný příjem zvláště energeticky bohatých jídel zatěžuje nejen váš žaludek, ale celý trávicí systém, trpí játra a celý organismus. Mějte to na paměti a važte si svého těla a naučte se říkat „Děkuji, mám dost“.
5. Moc alkoholu
K jídlu trocha alkoholu neuškodí a vánoční přípitek přece nebudete kazit. U alkoholu platí ještě silněji pravidlo, že dávka dělá jed – záleží na množství. Jedna sklenička nebo malý panák obyvkle nic zlého neudělá. Chystáte-li se pít víc než jednu, vybírejte suchá vína, mají nižší obsah cukru. Chcete-li se vyhnout kocovině a problémy se zažíváním, na tvrdý alkohol ve větším množství ale raději zapomeňte.
6. Obávané uzeniny
Vinná klobása k vánoční tradici prostě patří. A ta snězená na vánočních trzích taky. Když ale její snězení následují výčitky, v horším případě zažívací potíže nebo bolavé břicho, ke sváteční pohodě to nepřidá. K uzeninám proto vždy přidejte pořádnou porci zeleniny. K vinné klobáse servírujte klidně grilovanou zeleninu. K té na vánočních trzích si kupte vařenou kukuřici, tu u stánků s rychlým občerstvením obvykle mívají, přidejte křen a hořčici – i ty usnadní trávení.
7. Výhodná balení
Asi to znáte – brambůrky dokážete sníst na posezení, ať už jich je 500 g nebo je balení poloviční. To samé platí s tabulkou čokolády. Velikost balení nám podvědomě vnucuje velikost porce. U velkého balení mraženého hrášku to nemusí být problém, u pochutin už ano. Velká výhodná balení proto raději nechte v regálu nebo je naporcujte. Zvláštní obezřetnost se vyplatí při koupi nezdravých pochutin, jako jsou slané oříšky, brambůrky, čokoláda atd.