Obecné stravovací zásady

Vaší linii škodí během svátků především nadměrné množství cukru a tuku. Naopak vám budou nejspíš scházet v typickém vánočním jídelníčku komplexní sacharidy, vláknina a často i bílkoviny.

Snažte se tedy vánoční jídelníček poněkud odlehčit a „propašovat“ do něj více zeleniny. Udržet váhu na uzdě vám pomohou také ovesné vločky, které jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny. Nachystat si je můžete ve sladké úpravě, třeba v podobě kaše či lívanců. Bílkoviny vyžadují především konzumaci mléčných výrobků, masa nebo vajec.

Smažená ryba

Tradičního kapra v trojobalu můžete pojmout i zdravěji. Stačí si ho připravit na zelenině. Chcete-li se držet tradice, ale na kaprovi netrváte, můžete sáhnout i po filetu z lososa. Ten je oblíbený zejména proto, že postrádá charakteristický rybí odér.

Do dietního jídelníčku můžete zařadit také tresku. Její maso obsahuje jen minimum kalorií, konkrétně cca kolem 80 kcal na 100 gramů. Pokud vám sama o sobě příliš nechutná a obalení ve strouhance se vyhýbáte z dietních důvodů, můžete zvolit i úpravu Wellington v listovém těstě.

Řízek nebo vinná klobása

Nechcete se úplně vzdávat řízku? Shovívaví jsou nutriční odborníci i k vepřovému masu. Pokud si opět odpustíte klasický trojobal, kalorie jednoznačně ušetříte. Dejte si ke slavnostní večeři přírodní plátek. Vepřové také můžete jednoduše nahradit kuřecím.

Z nutričního hlediska násobně vhodnější než smažení je ale pochopitelně pečení. Trojobal můžete nahradit obalením masa v cornflakes. Většinou se takto upravuje maso kuřecí, stejným způsobem ale zvládnete připravit i vepřové.

Pokud si potrpíte spíš na vinnou klobásu, v troubě můžete nachystat i ji. Klobása se obejde bez tuku, protože z ní samotné se ho dostatek vypeče.

Bramborový salát

Pro bramborový salát platí výše uvedená zásada: Snažte se do něj zakomponovat více zeleniny. Uzeninu vynechte pokud možno úplně. Majonézu můžete vyměnit za bílý jogurt.

Existují však i recepty, které nepočítají ani s jogurtem a zeleninu kombinují pouze s bramborami a trochou oleje, nejlépe bílého vinného, který je jemný. Sáhnout můžete i po olivovém. Zeleninový základ pro salát je klasický, brambory se míchají s okurkou, mrkví a cibulí.

K dochucení se používá citronová šťáva a koření. Tyto bramborové saláty se také označují jako vídeňské. Nebojte se, suché nejsou, jde totiž o to, že horké brambory pohltí tekutinu, a naopak uvolní škrob. Pokud by vám přece jen zálivka chyběla, tak některé recepty majonézu zaměňují za sýr cottage.

Vánoční cukroví

Vánoční cukroví je pořádná „nálož“ tuků, cukrů i bílé mouky. Všechny zmiňované suroviny přitom můžete vyměnit za o něco zdravější varianty s menším podílem kalorií, aniž by výsledek doznal jakékoli újmy v chuti.

K méně kalorickým alternativám cukru patří například xylitol neboli březový cukr, dále erythritol nebo třeba stévie. Klasickou bílou mouku můžete vyměnit za tu špaldovou, která je dostatečně jemná. Zcela nebo částečně lze klasickou mouku nahradit i celozrnnou verzí.

Vyplatí se vám vynechat živočišný tuk a sáhnout po rostlinném? Tím, že se vzdáte másla, si příliš nepomůžete, naopak. Margaríny totiž obsahují emulgátory i ochucující složky. Máslo dá cukroví nenahraditelnou chuť i křehkost. Ani například v současnosti velmi moderní kokosový olej celek úplně „nezachrání“. Jde jednoduše stále o tuk, který obsahuje úctyhodné množství kalorií.

Netrváte úplně na tom, aby byl stůl přeplněný pamlsky? Cukroví je během Vánoc určitě nadbytek, a když se spojí domácí „zásoby“ s ochutnáváním na návštěvách, výsledkem je přejedení i kila navíc. Zamyslete se nad tím, jestli určitě musíte péct všechny tradiční druhy cukroví. Možná budete překvapeni, že jich nakonec vlastně stačí „jen“ čtyři nebo pět. Upřednostněte to cukroví, které používá oříšky, kvalitní čokoládu nebo sušené ovoce. Dopřát si můžete i sněhové pusinky. Vynechte naopak hutné máslové krémy.

Alkohol

S alkoholem bychom to v rámci uchování vlastního zdraví neměli přehánět nikdy. Časté holdování alkoholu vede k celé řadě zdravotních potíží, jako jsou onemocnění trávicí soustavy, jater, srdce či poškození mozku.

Gram čistého alkoholu kromě toho obsahuje až 7 kalorií. Po stránce nutriční naopak pro tělo žádným přínosem není. Navíc nás obvykle svádí k tomu, dát si k němu ještě něco „na zub“, jako jsou oříšky nebo sáček brambůrků. Jde o další zbytečné kalorie.

Je tak nabíledni, že nejlepší by bylo se alkoholu o svátcích zkrátka vzdát. Odborníci varují, že nic jako bezpečná dávka alkoholu jednoznačně neexistuje. Ke konci roku se navíc často pokoušejí i lidé, kteří se alkoholu běžně vyhýbají, „rozpít“ pocity osamělosti či smutku. Kvůli tomu, že nejsou zvyklí pít, vykazují však vůči alkoholu mnohem nižší toleranci.

Pokud si bytostně toužíte dát skleničku, zůstat byste měli skutečně pouze u jedné. Odřekněte si raději tradiční vánoční dobroty, jako je svařené víno nebo punč. Ještě větší porci kalorií vám zajistí vaječný koňak, konkrétně až 160 kcal na jeden panák. Nejmenším „hříchem“ z hlediska diety je bílé víno.