Nesnažte se za každou cenu ošálit své chuťové buňky. Budete-li jíst něco, co vám nechutná, připravíte se o to nejdůležitější – o uspokojení z jídla. A to povede jenom k tomu, že toho nakonec sníte mnohem víc, než kdybyste sáhla po méně dietní variantě. Jděte na to letos jinak, chytře. Základ, na kterém stavíme celý rok, platí o Vánocích o to víc: Neexistují zdravé a nezdravé potraviny, ale pouze zdravá a nezdravá množství.

Když je jídla moc

To, zda následky hodování pocítíte v podobě těžkého břicha, pálení žáhy, nadýmání, či dokonce průjmu nebo zvracení, záleží na vaší aktuální zdravotní kondici a také na tom, jaká jídla a v jakém množství naráz sníte. Dejte si, na co máte chuť, ale hlídejte si, kolik toho sníte a co s čím kombinujete.


Pokud se většinu roku stravujete dobře, jednodenní úlet nevadí. Někteří odborníci na výživu dokonce radí občas se přejíst nebo vybočit z jinak zdravého režimu, aby se tělo ‚otužilo‘. Něco jiného ale je, když se přejídáte týden v kuse. Následky se projeví zejména u těch, kteří se snaží zhubnout. Pozor by si ale měli dát i lidé s cukrovkou, obezitou a vysokým krevním tlakem. Po tučném a těžkém jídle vám uleví mátový či fenyklový čaj nebo malé pivo. A až bude po všem, uděláte nejlíp, když svému tělu naordinujete odlehčený jídelníček. Co všechno si můžete o Vánocích vyčítat a jak tomuto pocitu předejít?

1. Přejedla jsem se cukroví

Dva tři kousky po hlavním jídle nevadí, rizikovější je, když máte prázdný žaludek. To se pak nezastavíte, dokud ‚nevyluxujete‘ celý talíř. Kombinace tuku a cukru je totiž neodolatelná. Cukroví k Vánocům rozhodně patří, proto si ho neodpírejte. K snídani nebo ke svačině si naložte na talířek pár kousků a k nim přidejte bílkovinu (pár lžic tvarohu nebo bílého jogurtu). Snížíte tak jejich glykemický index, což zajistí, že hladina cukru v krvi nevylétne tak prudce. Šetříte tím svoji slinivku a také nebudete mít tak brzy hlad. Cukroví si můžete dát i jako dezert po jídle – ani v tomhle případě nezpůsobíte prudký výkyv hladiny cukru v krvi.

2. Snědla jsem na posezení misku buráků

Jakmile ochutnáte první, jste lapená. Saháte po dalším a dalším, dokud v misce nezbude poslední slaný burák. Teprve pak se zastavíte s výčitkou, že jste zase neodolala. A také s velkou žízní. To samé platí pro brambůrky nebo jiné solené oříšky. Sůl v kombinaci s tukem naše chuťové buňky milují. Radíme je proto raději ani nemít ve spíži. Místo nich si dejte misku nesolených mandlí. Jsou zdravější a plné bílkovin. Nebo zkuste dýňová semínka opražená na suché pánvi s umeoctem, uspějí i u návštěv.

3. Dojídám za každou cenu

Jíte tak dlouho, dokud váš talíř není úplně prázdný? Dělá vám problémy odmítnout jídlo, i když už nemůžete? Výsledkem jsou bolesti žaludku, nebo dokonce i křeče. A také únava. Nadměrný příjem energeticky bohatých jídel zatěžuje nejen žaludek, ale celý trávicí systém. Trpí i vaše játra. Važte si svého těla a naučte se říkat ne. Řiďte se svým pocitem sytosti, nikoli představou, že váš talíř musí zůstat prázdný. Pomůže také, když si rovnou naberete menší porci.

4. Nad talířem myslím na vše možné

Snídáte a večeříte u televizní pohádky a u oběda zkoumáte, jak slaví vaši přátelé na sociálních sítích. Snědla jste při tom celý talíř, ani nevíte jak. A vaše ústa by přitom stále jedla. Tímhle tempem by z vás za chvíli byla koule. Sváteční dny jsou ideální příležitostí k nácviku pomalého vědomého jezení. U stolu vnímejte ostatní, povídejte si, odkládejte příbor. Soustřeďte se na vůni a chuť, zkrátka si jídlo užívejte tak dlouho, jak jen to je možné. Tím dosáhnete pocitu sytosti dřív, než se přejíte.

5. Dávám si light verzi jídel

V dobré víře raději saháte po produktech s označením ‚light‘, abyste náhodou nepřibrala. Chyba! Ve skutečnosti jde o vysoce průmyslově upravené produkty, často odtučněné nebo uměle slazené. Raději než light vybírejte plnotučnou verzi a dejte si menší porci. Vybírejte co nejméně průmyslově zpracované potraviny. Nenechte se zlákat obalem, dejte na složení a kvalitu. Fruktózový a glukózový sirup, škroby či umělá dochucovadla do skutečných potravin nepatří.

6. Vypila jsem moc alkoholu

Sladké bílé víno, šampaňské, prosecco, vaječný koňak... Čím si připít na zdraví? A když už jste si dala jednu sklenku, dáte si i druhou. Ani nevíte jak, a máte ji jak z praku. A vaše tělo se kromě alkoholu musí vypořádat i se zvýšeným množstvím kilojoulů. K jídlu trocha alkoholu neuškodí a vánoční přípitek přece nebudete kazit. U alkoholu platí pravidlo, že dávka dělá jed – záleží na množství. Jedna sklenička nebo malý panák obvykle nic zlého neudělá. Vybírejte suchá vína, mají nižší obsah cukru. Na tvrdý alkohol ve větším množství raději zapomeňte.

7. Miluju uzeniny

Vinná klobása k vánoční tradici prostě patří. A ta snědená na vánočních trzích taky. Když vás pak ale pronásledují výčitky, v horším případě zažívací potíže nebo bolavé břicho, na sváteční pohodě to nepřidá. K uzeninám si vždy dejte pořádnou porci zeleniny. K vinné klobáse servírujte klidně grilovanou. K té na vánočních trzích si kupte vařenou kukuřici a přidejte křen a hořčici – i ty usnadní trávení.

8. Kupuju výhodná balení

Velikost balení nám podvědomě vnucuje velikost porce: čím větší balení, tím více toho sníme. U velkého balení mraženého hrášku to nemusí být problém, u pochutin už ano. Velká výhodná balení nechte v regálu nebo je naporcujte. Zvlášť obezřetná buďte při nákupu nezdravých pochutin, jako jsou slané oříšky, brambůrky nebo čokoláda.

9. Řídím se radami druhých

Jsme snadno ovlivnitelní reklamou, dobrou radou přítelkyně, nejnovější dietou... Přitom ale zapomínáme, že každý jsme jedinečný a co je dobré pro jednoho, nemusí být dobré pro druhého. Poslouchejte svůj žaludek a intuici. Naučte se brát dobré rady s rezervou a vše konfrontujte se svými pocity. Lepší je vzít zodpovědnost do vlastních rukou, naučit se cítit svoje tělo, znát svoji trávicí kapacitu a vědět, co nám žaludek říká, než spoléhat se se svým zdravím na ostatní. Konečně jste to jen vy sama, kdo ve vašem těle žije!

10. Nemám čas se hýbat

Většinu času trávíte doma nebo po návštěvách. Venku je počasí, že by člověk ani psa ven nevyhnal. Nemusíte složitě jezdit do fitka, stačí si zacvičit doma. Na protažení vám stačí klidně i deset minut.