než polovina vykazuje z pohledu aktivního sportovce nevyhovující výživový profil.

„Jsem přece na dovolené,“ proletí vám hlavou, když si uvědomíte, že už čtvrtý den v kuse ležíte na pláži a oddáváte se sladkému lenošení.

„Za to může dovolená,“ zazní, když se po příjezdu domů zvážíte a vytřeštíte oči na displej. Rychle zkontrolujete, že opravdu nedržíte v ruce tašku s nákupem, rozhlédnete se, jestli to náhodou nemohl vidět ještě někdo jiný, rychle seskočíte dolů a v hlavě vám víří kupa otázek i odpovědí. Příčinu znáte, je třeba řešit následky a popřemýšlet, jak se takové situaci v budoucnu vyhnout.

Co nedělat:

  • utápět se ve výčitkách

Žádné „kdybych já nejedla k snídani tolik palačinek se sirupem“ ještě nikoho nadbytečných kil nezbavilo.

  • rezignovat

Jestli jste teď navážili o tři nebo pět kilo navíc, je jistě nepříjemné. Ale když obratem podniknete potřebné kroky, budete mít už za týden kilo, či dokonce dvě (část té váhy může být způsobena nadměrným zadržováním vody) dole. Pokud byste ale nad svým snažením mávli rukou a zasedli na gauč k pikslou zmrzliny, budete mít za měsíc další kilo či dvě do plusu.

Co udělat:

  • držte se pravidla, co se stalo na dovolené, zůstává na dovolené

Doma se okamžitě vraťte ke svému osvědčenému životnímu stylu, vyhovujícímu jídelníčku a pravidelným pohybovým aktivitám.

Pro rychlý návrat do formy vám pomůže:

  • správný pitný režim

Ideálně byste měli pít čistou vodu, případně bylinkové čaje – prostě nápoje bez obsahu cukru a prázdných kalorií. Příjem tekutin zajistí lepší kontrolu nad pocity hladu, urychlení metabolismu a vyšší výkonnost během sportovních aktivit.

  • cvičení s důrazem na posilovací trénink

Nadbytečná kila vůbec nemusíte vyběhat, nikdo po vás nechce, abyste trhali rekordy na aerobních strojích, zkuste se naopak soustředit víc na posilování. Hezky tvarované svaly sluší i ženám a jsou metabolicky aktivní, takže pomáhají spalovat kalorie, i když už necvičíte.

  • proteinová snídaně

Dejte si ráno porci s vyšším podílem bílkovin, minimalizujete tím výskyt nekontrolovatelných chutí během dne, dosáhnete pocitu nasycení a prospějete svým svalům.

  • dostatek spánku

Spánková deprivace bývají spojována s vyšší hladinou hormonu ghrelinu, odpovědného za pocit hladu. Zahánět ospalost jídlem je dost možná řadě z vás vlastní. Dbejte proto na dostatečný a kvalitní spánek, tělo se vám odvděčí i po této stránce.

zapisování toho, co jíte

Stačí třeba týden – nikdo po vás nechce, abyste si rok vedli stravovací deník. Zpětnou vazbu dostanete prakticky obratem. Stačí se večer podívat, co všechno jste v průběhu dne zkonzumovali, a zamyslet se nad tím, v kterých okamžicích rozhodl skutečný hlad a kdy prohraná bitva s chutí.

  • užívání probiotik

Po dovolené, zvláště jestli jste byli v nějaké exotičtější destinaci, můžete mít rozhozené trávení. Pak dává smysl si v první řadě srovnat zažívání a teprve poté můžete od organismu očekávat efektivní hubnutí.

Jak příště tloustnutí předejít, a přesto si dovolenou skvěle užít.

  • - ochutnávejte v malých porcích;
  • - používejte dezertní talířky místo velkých jídelních;
  • - buďte aktivní i na dovolené;
  • - omezte „tekuté“ kalorie, zejména ve formě alkoholických koktejlů.

Dovolená je opravdu odvozená od slova „dovolit si“, ale doporučujeme držet se pojetí „dovolit si zdravě“.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24005858/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210834/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3632337/